Foto: Reuters

Epidemija salmonele izbila 16. aprila

POSLE 5 SMRTI U VRANIĆIMA: Vlasnik Doma za stare kaže da mu je neprijatno?!

Pero Marić kaže da ne zna kako je došlo do trovanja salmonelom i sumnja da je rodbina korisnika, koja ih je posetila za uskršnje praznike, unela zaraženu hranu, jer je donosila farbana jaja, kolače i druge namirnice

Srbija
> 17:02h

ČAČAK - Vlasnik Doma za stare u Vranićima Pero Marić rekao je danas da je iznenađen pojavom epidemije salmonele, od koje je umrlo pet ljudi, ocenio da je to "strašno" i da mu je "neprijatno" što se to dogodilo.

Marić je rekao da se u njegovom Domu za stare nalazi registrovana i opremljena lekarska ordinacija u kojoj je stalno zaposlen lekar i sedam medicinskih sestara od kojih većina ima dugogodšnsje iskustvo u zdravstvenim ustanovama i da su oni sve vreme bili sa obolelim korisnicima i davali im terapiju. Marić ističe da je od izbijanja epidemije u Domu uveden epidemiološki nadzor Zavoda za javno zdravlje u Čačku i da je epidemiolog svakodnevno bio prisutan u Domu.

On je rekao da ne zna kako je došlo do trovanja salmonelom i sumnja da je rodbina korisnika, koja ih je posetila za uskršnje praznike, unela zaraženu hranu, jer je donosila farbana jaja, kolače i druge namirnice. "U Domu svakodnevno vršimo sanitarnu kontrolu, hrana koju spremamo je proverena i za dve godine koliko postoji Dom nismo imali nijednu primedbu ni od korisnika ni od njihove rodbine", rekao je Marić koji ističe da poseduje licencu za rad Doma jer su, prema nadležnim organima, ispunjni svi uslovi.

On kaže da su korisnici Doma u proseku stari od 75 do 90 godina, da je za dve godine kroz Dom prošlo 150 korisnika od kojih je 100 korisnika umrlo od staračkih oboljenja. Od izbijanja epidemije salmonele 16. aprila skoro svi korisnici Doma su bili zaraženi. Pet je umrlo - troje u Domu, jedan korisnik u sanitetskom vozilu na putu do bolnice i jedan u bolnici. Deset je bilo hospitalizovano. Marić kaže da je u Domu trenutno 30 korisnika.

U Zavodu za javno zdravlje kažu da poslednjih tri dana nema novoobolelih, a direktor Bolnice Radomir Milošević rekao je da u poslednjih 24 sata nije bilo novih pacijenata u bolnici zaraženih salmonelom. Dom za stare u Vranićima počeo je da radi 2013. godine. Inspekcija rada zabranila je početkom februara 2014. godine rad Doma na mesec dana zbog neposedovanja potrebnih papira, a početkom maja iste godine Dom je od Ministarstva za rad i socijalna pitanja dobio licencu za rad na pet godina.