Foto: Shutterstock

UŠTEDA ZA DOMAĆICE

UMESTO KUPOVINE NA PIJACI: Kako da napravite sami sir maskarpone

Za ovu slatku kulinarsku avanturu - od šerpe do tanjira - neće vam biti potrebno više od sat vremena! Za sir koji napravite sami kod kuće nikad nema ozbiljne konkurencije

Žena
> 00:00h

Ovaj tekst preuzet je sa sajta Lisa Zadovoljstvo je znati da za omiljeni kolač ili, jednostavno, ukusan namaz za sendviče možete da napravite sir maskarpone u kućnoj radinosti. Nije potrebno previše iskustva, samo pažljivo pratite naša uputstva "korak-po-korak"! Sastojci: 1,5l mleka 3 dcl kisele pavlake kašičica morske soli proceđen sok od dva limuna, bez pulpe Priprema: Zagrejte mleko, pavlaku i so na srednjoj temperaturi i često mešajte kako se ne bi hvatao kajmak. Nemojte dozvoliti da mešavina provri, već je zagrejte samo do, otprilike, 90 stepeni. Trebalo bi da to bude za oko 15 minuta.

Dodajte limunov sok i polako promešajte. Sklonite šerpu s vatre i ostavite da stoji oko pet minuta. Kombinacija kiseline i toplote će izazvati zgrušavanje mleka pa će izdvojiti čvrsta masa i surutka. Postavite u cediljku gusto cedilo - ili triput presavijeno obično cedilo - i polako sipajte smesu sa surutkom. Ostavite da stoji oko 20 minuta i povremeno odlivajte surutku. Spojite krajeve cedila tako da se usirena masa skupi i izručite u činiju. Ako želite gušći sir, možete da ostavite da se cedi još sat vremena. Maskarpone može da stoji u frižideru do četiri dana. Izvor: Lisa

Sa sajta Lisa pročitajte još: Kako da napravite domaći sir na starinski način Slasni čokoladni poljupci sa maskarpone sirom Kulinarski izazov: Prevrnuta pita sa kozjim sirom Snežna torta od maskarpone sira i kokosovog mleka Torta od bundeve i maskarponea