Foto: Profimedia

Završio u rukama privatnika

PRODAJA AVALA FILMA: Srpsko filmsko blago otišlo za bagatelu!

Više od 600 ostvarenja, među kojima i pobednici festivala u Kanu, Veneciji i Berlinu, i 37 hektara zemljišta postali vlasništvo firme „Filmvej“ za samo 8,1 milion evra

Društvo
> 00:00h

BEOGRAD - Filmsko blago Srbije juče je prodato privatniku za 980 miliona dinara, iliti 8,1 milion evra! Za tu sumu je firma „Filmvej“, u vlasništvu Mišela Babića iz Francuske, jedini učesnik na aukciji, kupila „Avala film“. Babić se juče nije pojavio u Agenciji za privatizaciju, već je poslao zastupnika, a zanimljivo je da je njegova firma registrovana krajem marta, i to sa osnivačkim kapitalom od samo 60.000 dinara, odnosno manje od 600 evra. Založna prava na „Filmvej“ ima Saša Ćorović, koji je do 2008. bio vlasnik taksi preduzeća u Pančevu. Protest filmskih radnika U privatno vlasništvo je, osim 37 hektara zemljišta, otišlo i više od 200 igranih i 400 dokumentarnih filmova, među kojim su i pobednici festivala u Kanu, Berlinu i Veneciji. Od pomoći nisu bili ni vapaji Jugoslovenske kinoteke, koja je od Privrednog suda tražila da bar privremeno iz prodaje izuzme tih 600 ostvarenja snimanih decenijama u studijima „Avala filma“. Sud je to odbio, a Ministarstvo kulture je kazalo da je takva odluka za čuđenje. Dok je trajala aukcija, ispred Agencije za privatizaciju održan je protest filmskih umetnika i radnika. Radoslav Zelenović, direktor Kinoteke, kaže da se kulturnjacima ne može zameriti da nisu bili dovoljno aktivni u borbi za zaštitu filmskog blaga: - Neko ili ne zna ili namerno ne želi da poštuje pravo. Po zakonu, sve što uđe u Jugoslovensku kinoteku ne sme da uđe u privatizaciju i zaštićeno je. Ali to niko ne poštuje. Kulturna baština Režiser Srdan Golubović ocenio je da je ovde reč o prodaji kulturne baštine: - Ovih 600 filmova su najznačajnija dela jugoslovenske kinematografije. Prodaju ono što su naši dedovi i očevi stvorili i finansirali. „Avala“ je nešto što pripada narodu, kulturi naše zemlje i treba da pripadne Kinoteci ili Filmskom centru da ga koristi celo društvo, a ne nekom strancu. Iz inicijative „Stop privatizaciji“ su poručili: - Može se dogoditi da zbog hira novog vlasnika mnogi filmovi i serije više nikada ne budu javno prikazani. (M. C. - B. K.)

Prodato... Zastupnik firme „Filmvej“ nakon aukcije

Njuzvik: ukupan dug „avala filma“ iznosio Četiri miliona evra PROCENJEN NA 20 MILIONA EVRA U celoj privatizaciji „Avale“, koja je prodata za 8,1 milion evra, ima nekih nelogičnosti. Kako piše u poslednjem broju srpskog izdanja magazina Njuzvik, procenjena vrednost „Avala filma“ bila je 20 miliona evra, dok je ukupan dug četiri miliona, a zanimljivo je da je ova kuća trenutno na računu ima više od 80 miliona dinara. Da u celoj priči o „Avali“ ima nečeg čudnog mesecima unazad je ukazivao reditelj i narodni poslanik SPS Srđan Dragojević. - Onaj ko kupi „Avala film“ platiće manje od devet miliona evra za zemljište, koje će nakon konverzije iz javnog u građevinsko vredeti više od 100 miliona evra - navodi Dragojević za Njuzvik. On je nudio i predlog: da se filmovi proglase za kulturno blago, da se deo zemljišta proda i od tog novca napravi manji filmski studio, izgradi opera, obnovi bioskopska mreža i domovi kulture, te da se namire dugovi „Avale“.

Činjenice VREDNI FILMOVI „Slavica“ je prvi film snimljen u „Avala filmu“ 1947. godine Tu su snimani „Skupljači perja“, „Orlovi rano lete“, „Povratak otpisanih“... Procena je da filmovi u „Avalinom“ katalogu vrede oko 58 miliona dinara Kupac je dobio prava na više od 600 filmova, kao i 20.000 kvadrata poslovnog prostora i 37 hektara zemljišta

REAGOVANJA Mila Turajlić, rediteljka Sve smo pokušali, ali nismo uspeli. Ovo je veoma poražavajuće. Pokušali smo da spasemo filmove našeg detinjstva, one uz koje smo odrastali i stasali, ali u tome nismo uspeli. Prodali su sve. Zoran Simjanović, kompozitor Mi možemo da legnemo i na prugu, oni će nas pregaziti. „Avala“ je bila centar filmske industrije ovog dela Balkana. Centar filma. Nije smelo da dođe do ovoga. Neko će uzeti milione, neće ceniti i dozvoliće da nestane ono što je našoj kulturi najznačajnije. Radoš Bajić, glumac i reditelj Primer žalosne sudbine „Avale“ je, kako je Goran Marković rekao, paradigma propasti srpske države i kulture. „Avala“ je žalosni primer našeg zaborava i dokaz da smo sutra spremni da prodamo i grobove predaka. Šta je sledeće - prodaja Narodnog pozorišta? Milan Vlajčić, filmski kritičar Ceo cirkus je trajao 20 sekundi, ne računajući proceduru i čitanje pravilnika. Za oko devet miliona evra prodato je 37 hektara koji, po najnižoj ceni za nekretnine u Beogradu, kažu stručnjaci, vredi 50 miliona. Sve skupa je kao holivudski film Š kategorije.