Foto: Stefan Jokic

EPOHA Počela ekranizacija romana „Čizmaši“

BERČEK: Vojska je čak dvaput izdala

To je bilo pred raspad Kraljevine Jugoslavije i u Jugoslovenskoj narodnoj armiji devedesetih. Bilo bi dragoceno da u seriji bude dodirnuta ta tema, kaže slavni glumac

Pop kultura
> 00:00h

Nakon hit serije „Vojna akademija“, reditelj Dejan Zečević započeo je ekranizaciju čuvenog romana „Čizmaši“ Dragoslava Mihailovića. Serija od 12 nastavaka prati sudbinu srpskih vojnika između dva rata, a jednu od glavnih uloga heroja balkanskih ratova i Prvog svetskog rata tumači Aleksandar Berček. - Moj lik nije imao vojne škole, ali je bio veoma cenjen. Odlazi u penziju i zbog njegovog postupka Žika Kurjak će završiti tragično. Moramo da znamo da se radnja dešava dve godine pred raspad Kraljevine Jugoslavije, kad je došlo do izdaje u vojsci, kao što se ponovilo i u Jugoslovenskoj narodnoj armiji devedesetih godina. Da li će u seriji biti dodirnuta tema, zavisi od reditelja. Mislim da bi to bilo dragoceno - kaže Berček. Glumca je na prvom danu snimanja posebno obradovao susret s piscem Dragoslavom Mihailovićem i generalom Ljubomirom Dikovićem. - Dugo godina sam razne reditelje nagovarao da ekranizuju „Čizmaše“, a onda su me jednog dana pozvali da igram - otkrio je veliki srpski glumac.

Povratak u prošlost... Kadar sa snimanja serije

Serija neće pratiti samo život vojnika već i ljubavnu priču između udovice Sofije, koju tumači Sloboda Mićalović, i glavnog junaka Žike, koga će igrati Miodrag Dragičević, brat mlade glumice Tamare Dragičević. - Imam ozbiljan pristup i odnos prema liku jer je ovo veliki roman. Trenutno sam druga godina glume u klasi Biljane Mašić. Sestra se obradovala više od mene kad sam dobio ulogu. Vrištala je od sreće preko telefona - kaže Miodrag. „Čizmaši“ će se emitovati od jeseni na RTS, a jednu od glavnih uloga igra i ćerka pisca Milica Mihailović, kao i Mladen Sovilj i Miodrag Radonjić.

Dejan Zečević MILICA MI JE DRUGARICA IZ ŠKOLE Dejan Zečević nije slučajno odabran da režira „Čizmaše“ jer porodicu Dragoslava Mihailovića poznaje dugo godina. - Milica je moja drugarica iz srednje škole. Više puta smo do sada radili zajedno. Snimaćemo do kraja leta u Beogradu, ali i u Bitolju i Pančevu - otkrio je Zečević.