Foto: AP

Iskoristili tragediju

SRAMOTA TURISTA U NEPALU: Prave selfije nad mrtvima!

Pojedinci koji su se zadesili u zemlji pogođenoj zemljotresom, u kom je stradalo najmanje 4.500 ljudi, pozirali kod ruševina kao da se ništa ne dešava

Planeta
> 00:34h

KATMANDU - Samo dva dana nakon stravičnog zemljotresa koji je pogodio azijsku državu Nepal, gotovo potpuno sravnio pojedine njene delove i odneo najmanje 4.500 života, gomila turista iskoristila je svoj boravak u toj zemlji da ispred ruševina napravi selfi. Njihove fotografije odmah su obišle svet i na društvenim mrežama naišle na žestoke osude, pogotovo zbog činjenice da se na slikama, pored pozera, vide i spasioci koji još pokušavaju da iz tone šuta izvuku tela stradalih. - Ovo je turizam zasnovan na zemljotresu, što je strašno - rekao je jedan nepalski student (21), koji je došao u Katmandu da pomogne žrtvama najgoreg zemljotresa u poslednjih 80 godina na tom području.

Vlasti Nepala saopštile su da se u trenutku tragedije u njihovoj zemlji zateklo nekoliko hiljada turista iz svih krajeva sveta. Neki od njih zatekli su se tokom potresa na otvorenom i uspeli da zabeleže kako se neke od najčuvenijih građevina obrušavaju njima pred očima. Tako čuveni trg Durbar u Katmanduu, koji se ubraja u svetsku baštinu pod zaštitom organizacije Unesko, više ne liči na isti lokalitet. Glavna zdanja na njemu gotovo potpuno su sravnjena sa zemljom, a slobodne prostore na ulicama prekrila su tela stradalih, ali i čitave porodice koje su ostale bez ičega. Međunarodna zajednica upozorila je da Nepalu preti humanitarna katastrofa, zbog čega je iz svih krajeva sveta u tu zemlju upućena pomoć. Strahuje se da je broj žrtava i povređenih daleko veći jer spasioci još pokušavaju da dođu do teško dostupnih brdsko-planinskih područja. Strahuje se da bi broj stradalih mogao da dostigne i 10.000. Podsetimo, Nepal je u subotu pogodio potres jačine 7,8 stepeni po Rihterovoj skali.

Činjenice MILIJARDE DOLARA ZA OBNOVU ZEMLJE - skoro 100.000 vojnika uključeno je u operacije spasavanja preživelih - 70 odsto kuća uništeno je u okrugu Gorka, gde je bio epicentar zemljotresa - pet milijardi dolara, prema prvim procenama, koštaće obnova Nepala - gotovo milion dece je ugroženo, a hiljade njih boravi na ulicama Katmandua i nalazi se u velikoj opasnosti od obolevanja - UNicef mobiliše svoje osoblje i šalje dva aviona sa 120 tona humanitarne pomoći

Strašno... Izvlačenje iz snega i leda

Jezivo Alpinista zabeležio trenutak obrušavanja snega i leda SNIMIO KAKO LAVINA GUTA LJUDE Na internetu se juče pojavio snimak na kom se vidi kako se ogromna lavina, nastala zbog zemljotresa u Nepalu, obrušava na planinarski kamp u podnožju Mont Everesta, u kom je stradalo 18 alpinista. Zastrašujući video-zapis uspeo je da zabeleži jedan od planinara koji je hrabro do poslednjeg momenta držao kameru u ruci. Samo pukom srećom on je uspeo da se izvuče, kao i još trojica njegovih kolega. Na zapisu se vidi i kako se ljudi u šoku izvlače iz smetova i pokušavaju da ojačaju šatore, a neki od njih i da izvuku ostale kolege. Inače, juče su tri helikoptera poslata po 150 planinara koji su u subotu ostali blokirani u dva kampa na Mont Everestu. Iako niko od njih nije teže povređen, svi su odmah evakuisani jer su vlasti Nepala upozorile da toj oblasti prete novi potresi.