icon-commentsicon-galleryicon-reacticon-totopicon_react
Foto: AK Crvena Zvezda

Nastavlja se postupak u Palati pravde

REHABILITACIJA DRAŽE MIHAILOVIĆA: Šešelj i Žene u crnom izvređali se u sudnici

Konačna odluka moguća 14. maja. Zahtev su 2006. podneli njegov unuk Vojislav Mihailović, profesori Pravnog fakulteta Smilja Avramov i Kosta Čavoški, Srpski liberalni savet i Udruženje Jugoslovenske vojske u otadžbini
Objavljeno: 28.04.2015. 12:23h

 

BEOGRAD - Viši sud u Beogradu mogao bi 14. maja da objavi odluku o predlogu za rehabilitaciju komandanta Jugoslovenske kraljevske vojske u otadžbini Dragoljuba Draže Mihailovića, pošto je u tom sudu danas okončan dokazni postupak.Zahtevom za rehabilitaciju se traži poništavanje presude od 15. jula 1946. godine, kojom je Mihailović osuđen na smrt streljanjem, kao i da mu se vrate građanska prava.


 

Sud je za 12. maj zakazao završne reči predlagača rehabilitacije, a dva dana kasnije i mogućnost da objavi odluku o predlogu za rehabilitaciju Mihailovića.

 

Na ročištu su pročitani dokazi predlagača, kao i dokazi na koji su se pozivali istoričari tokom svojih svedočenja u ovom procesu. Međutim, današnje ročište obeležio je verbalni sukob i uzajamno vređanje lidera radikala Vojislava Šešelja i Žena u crnom, koji su prisustvovali tom procesu u velikoj sudnici Palate pravde.

 

 

Krajem februara taj proces je krenuo formalno ispočetka zbog promene u sastavu sudskog veća, koje planira da sredinom maja objavi svoju odluku o zahtevu za rehabilitaciju Mihailovića.Zahtevom za rehabilitaciju se traži od suda da poništi presudu od 15. jula 1946. godine, kojom je Mihailović osuđen na smrt streljanjem, kao i vraćanje građanskih prava.

 

Rehabilitaciju je zatražio njegov unuk Vojislav Mihailović, a pridružili su mu se Srpska liberalna stranka, koju vodi Kosta Čavoški, Udruženje pripadnika Jugoslovenske vojske u otadžbini, Udruženje političkih zatvorenika i žrtava komunističkog režima, profesor međunarodnog prava Smilja Avramov i drugi.

 

Predlagači zahteva tvrde da Mihailoviću nije bilo omogućeno pravo na odbranu i da nije video svog advokata do početka suđenja.On nije imao ni pravo na nepristrasan sud, a optužnica mu je uručena sedam dana pred suđenje.Nakon dva dana od izricanja sporne presude komunističkog režima, Mihajlović je streljan u Beogradu.

 

Posebna Komisija utvrđuje tačnu lokaciju na kojoj je streljan, a pretpostavlja se da su njegovi posmrtni ostaci prebačeni na drugu lokaciju.U nedostatku drugih dokaza o Mihailovićevoj smrti, rešenjem Prvog osnovnog suda u Beogradu 2013. godine kao datum smrti Mihailovića utvrđen je 17. jul 1946. godine.

 

Pratite KURIR na VIBERU:
http://chats.viber.com/kurir