Foto: AP.

Uskoro kreće sezona

DA LI STE MEĐU NJIMA: Evo zašto komarci više napadaju određene ljude

Ovo istraživanje je važno jer će naučnicima omogućiti da otkriju sredstva za zaštitu od ove vrste insekata koji svojim ubodima prenose bolesti poput malarije, denge groznice i žute groznice

Život
> 00:00h

Naučnici su ranije utvrdili da komarci svoje "žrtve" biraju prema njihovom mirisu tela, pa su im "milije" trudnice i osobe s višom temperaturom, ali nedavno je istraživanje pokazalo da je glavni razlog zbog kojeg neki ljudi više privlače ove insekte - genetski.

Grupa naučnika s London School of Hygiene and Tropical Medicine (LSHTM) analizirala je broj uboda komaraca kod blizanaca. U studiji je učestvovalo 18 jednojajčanih i 19 dvojajčanih blizanaca, a u eksperimentu su korišćeni komarci koji prenose denge groznicu. Naučnici su ih stavili u bocu u obliku slova Y tako da su insekti mogli da odaberu ruku blizanca koja ih je više privlačila.

Kod jednojajčanih, kod kojih je genetski kod identičan, nije bilo razlike u broju uboda, ali kod dvojajčanih su ustanovili da komarci češće napadaju jednog ili jednu od njih. Poznato je i da dvojajčani blizanci dele 50 odsto gena, ali oba blizanca nisu bila jednako atraktivna komarcima.

Foto Stock

Istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u časopisima Plos One i Nature, važno je jer će naučnicima omogućiti da otkriju sredstva za zaštitu od ove vrste insekata koji svojim ubodima prenose bolesti poput malarije, denge groznice i žute groznice.

Reč je o bolestima koje mogu biti i smrtonosne, a istovremeno bi pronalazak odgovarajućeg repelenta koristio osetljivim osobama koje na ubod ovih insekata reagiraju snažnom alergijskom reakcijom. Na to je upozorio i voditelj istraživanja s LSHTM, Dr Džejms Logan.

"Ako uspemo da shvatimo genetske mehanizme zbog kojih su komarcima neke osobe "privlačnije" od drugih, razvićemo i načine kojima ćemo ove insekte bolje kontrolisati i lakše ih oterati od sebe. Možda ćemo uskoro imati i tabletu zahvaljujući kojoj će telo uspeti da izlučuje sopstveni repelent, čime ćemo izbeći brojne kreme i losione što ih koristimo sada", rekao je dr Logan.

(RTL/Hina)