Foto: Shutter

Panika

NEMAČKI STRUČNJAK: Hakeri vas gledaju preko svih kamera koje imate u vašim uređajima!

Ovakve uređaje nije teško hakovati, a ukoliko se osoba dobro poznaje u to što radi, potrebno je samo nekoliko minuta da vam upadne u sistem

Tech
> 00:00h

Teoretski gledano, možda postoji jedan mali špijun koji vas upravo gleda. On je mali i okrugao, a od vašeg lica je udaljen samo nekoliko centimetara. U pitanju je vaša veb kamera! Ova vrsta kamera se nalazi u vašem lap topu, monitoru ili tabletu objasnio je Tobias Filbek.

Ovakve uređaje nije teško hakovati, a ukoliko se osoba dobro poznaje u to što radi, potrebno je samo nekoliko minuta da vam upadne u sistem. Ništa ne pomaže čak ni kad je kamera ugašena. Iako kamere imaju indikatore u vidu lampica koji se pale svaki put kada se ona pokrene, ovo takođe može da bude izmanipulisano.

Jedan “trojanski” virus je sasvim dovoljan da vam ugrozi privatnost, a ukoliko je haker odlučio da napravi štetu, anti-virusni programi vam neće biti od pomoći. Ovo je veliki udarac na bezbednost ličnih podataka, a teško je biti potpuno siguran da vam je kompjuter “čist” od različitih programa. Neki ovo rešavaju tako što lepe nalepnice preko svojih kamera kada ih ne koriste.