Foto: AP

Gnev prirode

(VIDEO) CRVENA UZBUNA U ČILEU: Vulkan Kalbuko treći pot bljuje lavu i užareno kamenje!

Naređena evakuacija stanovništva u prečniku od 20 kilometara od pobesnelog vulkana

Planeta
> 23:16h

SANTJAGO DE ČILE - Na jugu Čilea ponovo se aktivirao vulkan Kalbuko, izbacujući u vazduh stub pepela, gas i užareno kamenje, treći put za poslednjih nekoliko dana, saopštila je čileanska geološka služba.

Lokalne vlasti proglasile su crveni nivo opasnosti i naložile su da se evakuiše stanovništvo u prečniku od 20 kilometara od vulkana.

Nad kraterom vulkana oblak pare i gasova podigao se juče do četiri kilometra uvis, a vetar ga nosi ka jugoistoku, gde se nalaze mnoga naselja, koja ranije nisu bila pogođena erupcijom.

Ovo je treća erupcija Kalbuka (Foto: Reuters)

Zamenik ministra unutrašnjih poslova Mahmud Alej rekao je na pres-konferenciji da je najnovija erupcija mnogo manja od prethodne dve i da će biti evakuisano približno 2.500 ljudi.

Direktor čileanske geološke službe Rodrigo Alvares kaže da se ne očekuju erupcije veće od prošlonedeljnih, ali da se u slučaju obilnije kiše može očekivati vulkansko blato, što izaziva zabrinutost. U oblasti se nalazi ministar unutrašnjih poslova Rodrigo Penjajliljo, koji je odložio povratak za Santjago.

Pripadnici čileanske armije raščićavaju vulkanski pepeo (Foto: AP)

Vulkan se aktivirao prošle srede a ta oblast proglašena je zonom prirodne katastrofe.Tada je blizu pet hiljada žitelja moralo iznenadno da napusti kuće. AP navodi da su, međutim, mnogi počeli da se vraćaju njihovim - pepelom pokrivenim - kućama.

Pepeo je pokrio ne samo južne oblasti Čilea, nego i Argentine, zbog čega je bio narušen vazdušni saobraćaj u Buenos Airesu.

http://www.youtube.com/watch?v=LJT9hWYGgTc