Foto: Profimedia

SEĆANJE: Godišnjica smrti predsednika Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije

KUNU MU SE I DANAS OD VARDARA DO TRIGLAVA: Drug Tito je umro pre 35 godina!

Josip Broz je uveliko zagazio u 88. godinu kada se razboleo. Prvo su mu otkazali bubrezi, a zatim su se javili problemi sa srcem i plućima

Društvo
> 00:00h

BEOGRAD - Na današnji dan pre 35 godina umro je Josip Broz Tito (1892-1980), lider Komunističke partije Jugoslavije i doživotni predsednik Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ). - Od Titove smrti prošlo je 35 godina, ali ga mnogi građani bivše SFRJ i dalje cene i obožavaju. To je zbog toga što je on, pored toga što je bio veliki državnik i uživao veliku međunarodnu podršku, na neki način i imao sreće. Početak krize Naime, datum njegove smrti poklapa se sa početkom ekonomske krize u SFRJ i pobunom Albanaca na Kosovu. Da je umro kasnije, mit koji ga prati možda ne bi bio toliko izražen - kaže istoričar Predrag Marković. Podsetimo, Broz je dobro zagazio u 88. godinu kada se razboleo, ali ga to nije sprečilo da učestvuje na Samitu nesvrstanih u Havani 1979. Novu 1980. dočekao je u Karađorđevu, ali nije mogao da stoji. Čestitku narodima Jugoslavije izgovorio je sedeći. Tri dana kasnije smešten je u Klinički centar u Ljubljani zbog začepljenja butne i potkolenične arterije. Dana 20. januara mu je amputirana leva noga. Tokom februara otkazali su mu bubrezi, a zatim su se javili problemi sa srcem i plućima. Umro je 4. maja u 15.05.

Najveće počasti... Tita su ispratili državnici iz celog sveta

Mi ti se kunemo U 18.50 svi TV ekrani zacrnjeni su na 30 sekundi, a onda je spiker Miodrag Zdravković suznih očiju pročitao: „Umro je drug Tito.“ U 41. minutu prekinuta je i utakmica Hajduk - Crvena zvezda. Kada je spiker rekao „Neka počiva u miru“, 50.000 navijača spontano je zapevalo „Druže Tito, mi ti se kunemo, da sa tvog puta nikad ne skrenemo“. (M. P. - R. K.)

http://www.youtube.com/watch?v=IgdqsZfi9BY