Tajna bivše Jugoslavije

NAJVEĆA MISTERIJA SFRJ: Niko ne zna ko leži u Kući cveća

Tito je koristio više od 70 pseudonima i 16 različitih datuma rođenja, a u crnoj tašnici je uvek nosio umrlicu na ime Josipa Broza iz Velikog rata

Društvo
> 22:00h

BEOGRAD - Tačno u 15.05 4. maja 1980. preminuo je doživotni predsednik SFRJ Josip Broz Tito, a 35 godina kasnije njegovi lik i delo i dalje izazivaju pažnju javnosti i sa sobom nose brojne intrige. Najveći sin naših naroda i narodnosti sigurno je i najveća tajna ovih prostora, čovek s više od 70 pseudonima, 16 različitih datuma rođenja, nekoliko supruga i potomaka i šest drugačijih imena i prezimena. - Otkrio sam da se raspon njegovog rođenja kreće u intervalu od nepoznatog dana i meseca 1890, preko početka marta i maja iste te godine, sve do 25. maja 1893. i do nepoznatih dana i meseci 1894. godine - kaže za Kurir Pero Simić, autor knjige „Tito, tajna veka“: - Većinu tih datuma Tito je sam svojeručno ispisao u raznim ličnim dokumentima. Jedini pisani trag o njegovom rođenju 7. maja 1892. godine čuva se u tuheljskoj župi u okolini Kumrovca. Neko je ispod broja sedam dodao reč „sadašnji“ i upisao 25. maj.

Simić naglašava da je nevolja to što iz crkvenog dokumenta nije promenjen datum, pa je ispalo da je Tito prvo kršten 7. maja, a tek potom rođen na dan koji se kasnije proslavljao kao Dan mladosti. Tito je različito govorio i o tome koliko je imao braće i sestara. - Prema jednom izvoru, bilo ih je desetoro, prema drugom 15. Postoji i legenda o tome da je „pravi“ Josip Broz poginuo za vreme Prvog svetskog rata. Stvorena je u priči jednog od šefova njegovog kabineta, koji je tvrdio da je Tito u svojoj crnoj tašnici, „u koju niko nije mogao da zaviri“, nosio umrlicu svoje ratne ljubavnice Davorjanke Paunović, venčanicu sa Jovankom Broz, umrlicu na ime Josip Broz i revolver - objašnjava Simić. On kaže da je umrlica zapravo bila alfabetski popis ratnih gubitaka austrougarske vojske iz Prvog svetskog rata pisan početkom 1916. - To je bilo devet meseci posle Brozovog ranjavanja, kada ga je njegova komanda, pošto nije imala nikakav kontakt s njim, proglasila ratnim gubitkom. On je taj dokument dobio iz Ratnog ministarstva u Beču avgusta 1966. godine, a čuvao ga je kao posebnu relikviju - rekao je Simić.

Joška Broz DRŽAO ZEMLJU U BLAGOSTANJU Jedan od onih koji je juče posetio Kuću cveća je i Joška Broz, Titov unuk. - Na današnji dan otišao je čovek koji je 50 godina držao zemlju u miru i blagostanju. Za naciju je bio najmudriji političar koji je znao da balansira između Istoka i Zapada, a za mene lično deda sa kojim sam do 17. godine provodio najlepše vreme i kog sam najviše voleo - rekao je Joška i dodao da pamti Titove reči: „Deco, živi se od rada i poštenja, a ne od prezimena.“

Čitulja POSLE BROZA SVE SE SROZA Poštovaoci Tita juče su dali nekoliko čitulja, a jedna je glasila: „Posle Broza sve se sroza!“ Crnogorski komunisti pokrenuli su inicijativu da se u Podgorici podigne spomenik Josipu Brozu. Prema navodima tamošnjih medija, građani nekadašnjeg Titograda blagonaklono gledaju na ovu ideju.

Frankfurter algemajne cajtung JEDAN OD NAJVEĆIH MASOVNIH UBICA Frankfurter algemajne cajtung objavio je tekst u kome Tita naziva jednim od najvećih masovnih ubica 20. veka. - Pre 35 godina je godišnjica nemačke kapitulacije stajala u znaku maršala Josipa Broza Tita. Dobio je najveći pogreb koji je svet ikada video, sa šefovima država i vlada iz 128 zemalja - navodi se u članku i dodaje da su Titovi partizani likvidirali na desetine hiljada stvarnih ili potencijalnih antikomunista.

RUS, JEVREJ, POLJAK? Tito je govorio nemački, ruski, češki i engleski, a delimično poljski, esperanto i kirgiski jezik. Nikad nije naučio srpskohrvatski. Govorilo se da je Rus, Poljak jevrejskog porekla, Jevrejin, ruski Nemac i Italijan.