Foto: Facebook

Majka crnogorskog ekstremiste negira da je on deo IS

PRETIO CRNOGORCIMA: Moj sin nije terorista, ovde u Baru čeka posao!

Porodica Baranina Damira Slakovića, koji je preko Fejsbuka zapretio da neće imati milosti prema Crnogorcima, tvrdi da on 2014. nije otišao u Siriju

Planeta
> 16:58h

BAR - Moj sin je tu i čeka posao, on nije nikakav terorista. Valjda ova država misli o našoj deci, gde će ih zaposliti, bez razlike kako se oni zovu... - rekla je samo kratko majka Baranina Damira Slakovića, koji se u septembru 2014. priključio ekstremistima Islamske države (IS) u Siriji i Iraku, a zatim preko Fejsbuka zapretio svojim doskorašnjim sugrađanima da prema njima neće imati milosti. I pored toga, njegova porodica negira da je on napustio porodični dom, a zbog predstavnika medija njihova vrata u Starom Baru juče su ostala zatvorena. Poneku reč smeju da kažu samo komšije Slakovića, koje su zamolile da ostanu anonimne iz straha od sve većeg broja ekstremista. Kako kažu, vehabija je sve više, pogotovo na području Starog Bara, a sve češće se mogu videti i potpuno zabrađene žene, s feredžama, što ranije nije bio slučaj. - Oni ubijaju svoju decu, žene i roditelje ako ne misle kao oni. Porodica mu je fina, ali vidiš ti šta može da ti učini dete. Sad mi je neprijatno i da ih sretnem - priča naš sagovornik, dodajući da je Slaković bio dobro dete sve dok nije počeo da se druži s vehabijama iz Starog Bara. Podsetimo, Slaković je u svojoj poruci „za rodni grad Bar“ obećao da će očistiti islam od prljavštine i da će to na teritoriji Bara uraditi Islamska država. - I neka znaju glavni imami grada Bara da, ukoliko ih zateknemo u stanju u kakvom su sada, i ukoliko se ne pokaju i ne okrenu pravom islamu, nećemo imati milosti ni prema njima - poručio je, između ostalog, Slaković, čiji je profil na Fejsbuku ukinut nakon objave tekstova o njemu. On je preko Fejsbuka pretnje zbog, kako je rekao izdaje uputio i crnogorskim poslanicima Rifatu Rastoderu (SDP), Dritanu Abazoviću (URA) i Azri Jasavić (Pozitivna Crna Gora), na šta je juče reagovao potpredsednik crnogorske vlade Duško Marković, zahtevajući da državni tužilac hitno reaguje povodom toga. Slične apele uputili su i drugi visoki funkcioneri Crne Gore. Inače, iz Starog Bara ekstremistima IS priključio se i Adem Mustafić, kao i Habib Kastrati, koji, prema poverljivim podacima, nije stigao do ratišta, već se iz Turske vratio kući. (A. Lj.)

Sprečene u poslednjem trenutku DEVOJČICE S KOSOVA HTELE U IS Dve devojčice iz kosovske opštine Vitina, stare svega 14 godina, pokušale su da uđu u Makedoniju, pa da odu do Sirije kako bi se priključile ekstremistima Islamske države (IS), ali sprečene su u poslednjem trenutku. Njih je bez dokumenata uhapsila kosovska policija.

Terorizam osveta zbog karikatura NAPALI PRVI PUT U SAD Američka policija ubila je preksinoć dvojicu naoružanih napadača koji su pokušali da izvedu napad na izložbi karikatura proroka Muhameda u Gerlandu kraj Dalasa. Oni su zapucali i ranili jednog policajca, ali ubrzo su savladani i ubijeni. Izložbu je organizovala Pamela Geler, predsednica organizacije Američke inicijative za slobodnu odbranu. Njena organizacija je sponzorisala antiislamsku reklamnu kampanju širom SAD, a nagrada za najbolje karikature bila je 10.000 dolara. Događaju je prisustvovao i holandski desničar Gert Vilders. Nakon napada ekstremisti IS preuzeli su odgovornost za napad.