Foto: Fonet

Crnogorci ga cene

POKRENUTA INICIJATIVA: Novak Đoković postaje počasni građanin Nikšića

Dovoljno je reći Novak Đoković", obrazložili su odbornici Vladan Raičević i Arsenije Lalatović i ocenili da su brojni argumenti za predlog da se sportskom asu dodeli titula počasnog građanina

Tenis
> 13:40h

Odbornici Demokratskog fronta podneli su inicijativu nikšićkom parlamentu da jedan od najboljih svetskih sportista, srpski teniser Novak Đoković, bude počasni građanin Nikšića - postojbnine njegovih predaka.

"Dovoljno je reći Novak Đoković", obrazložili su odbornici Vladan Raičević i Arsenije Lalatović i ocenili da su brojni argumenti za predlog da se sportskom asu dodeli titula počasnog građanina.

Oni naglašavaju da se u čitavom svetu njegovo ime pominje u pozitivnom kontekstu, da je međunarodni sportski i ljudski brend koji na najbolji način reprezentuje kraj iz kojeg dolazi, uzor milionima mladih širom sveta, čovek čija humanost prati sportsku dimenziju.

"Čovek je koji podstiče toleranciju i solidarnost, na taj način dajući doprinos razvoju svesti za unapređenje tekovina demokratskog društva, ali i tradicije koja je karakteristična za njegove korene. Zbog vrhunskih sportskih rezultata, u sprezi sa ličnošću dokazanog dobročinitelja i humaniste, imenovan je za nacionalnog ambasadora UNICEF-a", naveli su Raičević i Lalatović.

Postojbina porodice prvog svetskog reketa je Nikšić, odnosno selo Jasenovo Polje, podsetili su inicijatori i dodali da "Novak to uvek ističe sa posebnim zadovoljstvom, ponosom i poštovanjem".

"Činjenica je da jedan od najboljih sportista sveta ima poreklo i utemeljenje u gradu pod Trebjesom. Širom sveta na najbolji način promoviš časno bratstvo Đoković koje je, kao što znamo, duboko utemeljeno u Nikšićiu. Time promoviše i Nikšić i Crnu Goru, pa je jasno zašto ovaj predlog treba podržati", kažu odbornici DF-a i podsećaju da je Novak učestvovao i u obnovi crkve u Jasenovom Polju.