Foto: Thinkstock

Nimalo naivno

BUDITE OPREZNI NA SUNCU: Obratite pažnju na prve simptome sunčanog udara!

Sunčani udar je prouzrokovan direktnim, produženim delovanjem sunčevih zraka na nezaštićenu glavu. Manifestuje se u vidu jake glavobolje, muke i povraćanja, umora, iscrpljenosti i temperature

Život
> 06:00h

Letnje vrućine i sparina povećavaju rizik od toplotnog i sunčanog udara, kao i od opekotina. Najveća opasnost je kod dece i zbog toga je bitno obratiti veliku pažnju na njihovu zaštitu. Toplotni udar nastaje zbog temperature vazduha, pogotovo ako je ona udružena sa visokim procentom vlažnosti i sa oskudnom provetrenošću prostora u kom živite. Prvi znaci bolesti javljaju se sa porastom temperature koja može da dođe i do 40-41 stepen, a manifestuje se suvom i preterano toplom kožom, jakim umorom, niskim krvnim pritiskom, vrtoglavicom, jakom glavoboljom, mukom i povraćanjem i nemirom. Osobu sa simptomima treba što pre izvesti u provetrenu prostoriju, skinuti odeću i rashladiti je hladnom vodom.

Sunčani udar je prouzrokovan direktnim, produženim delovanjem sunčevih zraka na nezaštićenu glavu. Manifestuje se u vidu jake glavobolje, muke i povraćanja, umora, iscrpljenosti i temperature. Osobu sa simptomima treba skloniti sa sunca, rashladiti je i dati joj tečnosti. Ukoliko ima jake glavobolje može da se primeni i neki analgetik. Opekotine od sunca su uglavnom prvog stepena. Manifestuju se u vidu lokalnog crvenila, pojave bolova, otoka ili nastajanja mehurića. U slučajevima lakših opekotina korisno je tuširanje hladnom vodom, odnosno hladne kupke. Ne preporučuje se primena lokalnih anestetika u vidu ulja ili losiona jer imaju dehidratacijski efekat. Retki oblici raka, melanomi, najčešće nastaju na koži, ali retko se vide i u usnoj šupljini, jednjaku, anusu, materici, moždanim opnama i mrežnjači.

Ovo se najčešće dešava osobama između 40 i 60 godina. Zabeleženo je zabrinjavajuće povećanje učestalosti ovoga tumora, posebno na nogama žena, iznad pojasa kod muškaraca i na rukama u oba pola. To povećanje učestalosti pripisuje se rastućem obožavanju preplanulog tena uz jako sunčanje za vreme toplih meseci. Bitnu kliničku važnost imaju: rano prepoznavanje zloćudnih melanoma pre nego što oni prodru duboko i steknu mogućnost metastaziranja i najveća dubina prodora tumora. Najbitnije je rano prepoznati ovaj problem, a upozoravajući znakovi su promene u veličini, obliku i pigmentaciji. Mnogo ih je teže razlikovati od displastičnih nevusa i obično je potrebna biopsija. Rano prepoznavanje je presudno važno jer, kada takve promene postanu invazivne, moraju se svrstati među najpodlije zloćudne tumore koji doslovno celo telo mogu zasuti metastazama.