Foto: Printscreen Oe24

KAD BI DANAS BILI IZBORI

AUSTRIJSKA DESNICA SVE JAČA: Štraheova stranka deli vodeću poziciju sa vladajućom SPÖ!

Da su ove nedelje bili izbori za narodno veće, Socijaldemokratska partija Austrije (SPÖ) i Slobodarska partija Austrije (FPÖ) imali bi podjednak broj glasova (26 odsto)

Austrija
> 00:00h

BEČ - Slobodarska partija Austrije (FPÖ) sve je jača, što pokazuju i rezultati poslednje ankete Esterajha (Österreich), koja je sprovedena početkom maja na institutu Galup (Gallup-Institut).

U Austriji je Slobodarska partija Austrija (FPÖ) deli vodeću poziciju sa Socijaldemokratskom partijom (SPÖ), a FPÖ ima sve veću podršku i za opštinske izbore . Da su ove nedelje bili parlamentarni izbori, Socijaldemokratska partija Austrije (SPÖ) i Slobodarska partija Austrije (FPÖ) imali bi podjednak broj glasova (26 odsto).Treće mesto zauzima Narodna partija Austrije (ÖVP) sa 25 odsto glasova, zatim Zeleni (die Grünen) sa 13 odsto glasova, i sa 6 odsto glasova poslednje mesto zauzima Nova liberalna partija Austrije (NEOS).

Kada bi se sada birao kancelara Austrije, vodeću poziciju (33 odsto ) suvereno drži Rajnhold Mitlener (Reinhold Mittlehner, ÖVP), a Hajnc Kristijan Štraje (Heinz Christian Strache) sa 24 odsto vrlo se približio Verneru Fajmanu (Werner Faymann ), koji je osvojio 25 odsto glasova u aktuelnoj anketi.

Što se tiče bečkih pokrajinskih izbora Štrahe se ozbiljno približava Hojplu. Manje od deset odsto je razlika u glasovima između slobodarske pratije (FPÖ) i Socijaldemokrata (SPÖ). Slobodarci bi u Beču osvojili 28 odsto glasa, a SPÖ 37 odsto glasova. Šrahe i FPÖ su postavili kao cilj da osvoje 30 odsto plus, što je na osnovu ovih poltičkih prognoza vrlo moguće.

Dobre su šanse da će se ponovo uspostavi crveno-zelena koalicija, jer sa svojih 37 odsto i 13 odsto imaju ukupno 50 odsto glasova.

Što se tiče izbora za gradonačelnika Beča, Hojpl osvaja ubedljivih 52 odsto glasova, dok je Štrahe dobio 23 odsto.

(M. Ć.)