Foto: Profimedia

NADRLJAO ZBOG FOTKE

PRETI MU TUŽBA ZA TERORIZAM: Austrijanac uhapšen u Emiratima jer je slučajno uslikao ambasadu!

Pojedine zemlje već i samo fotografisanje ambasada smatraju kao pripremu za teroristički napad", upozorava portparol Ministarstva spoljnih poslova AustrijeMartin Vajs

Austrija
> 20:04h

BEČ - Jednom austrijskom državljaninu već osam nedelja zabranjeno je da napusti Ujedinjene Arapske Emirate , jer je i ne znajući fotografisao ambasadu Irana u Abu Dabiju, zbog čega mogu da ga optuže za špijunažu.

Prema pisanju bečkog dnevnika "Kurir" emiratske vlasti uhapsile su Austrijancu jer je fotografisao jednu zgradu u području u kojem je zabranjeno slikanje. Arhitekta iz Austrije, kako dodaje dnevnik, navodno je nenamerno fotografisao sporno zdanje. On je tri dana bio u istražnom zatvoru, a potom je pušten na slobodu, međutim ne može da napušta zemlju, jer su mu oduzeli pasoš.

Ministarstvo spoljnih poslova Austrije, saopštilo je da se čaka da emiratske vlasti odluče kako će dalje delovati protiv Austrijanca. Postoji mogućnost da mu bude izrečena samo novčana kazna, ali i da bude optužen za špijunažu, pa čak i za terorizam.

"Pojedine zemlje već i samo fotografisanje ambasada smatraju kao pripremu za teroristički napad. Ukoliko odluče da našeg državljanina optuže za terorizam mogao bi da dobije dugogodišnju zatvorsku kaznu", upozorava portparol Ministarstva Martin Vajs.

Postupak u vezi ovog slučaja, kako je objasnio, je u toku i ne zna se kada će biti završen.