Brutalno ubijeni

NOSAČI KOVČEGA SU MRTVI: Kim Džong Un ne prašta, ovo su sudbine bivše elite Severne Koreje!

Pet od ukupno sedam muškaraca koji su nosili kovčeg oca sadašnjeg lidera Severne Koreje su ili brutalno ubijeni ili proterani iz države.

Planeta
> 00:00h

Sedmorica muškaraca koji su činili političku i vojnu elitu Severne Koreje nosili su kovčeg oca Kim Džong-una. Danas, od njih sedmorice, samo su Kim Ki Nam i Čo Tae Bok zadržali svoje pozicije u vlasti: prvi kao ministar propagande a drugi kao predsednik Narodnog saveta.

Ostali su ili brutalno ubijeni ili proterani iz države. Džong-unov ujak Jang Song-tek je streljan, za drugog se pretpostavlja da je mrtav, jedan je nestao, a dvojica su proterana.

Džang Song Teka, inače Kimovog ujaka, pogubio je streljački vod, Ri Jong Ho se smatra mrtvim, dok su Jong Čun i Jong Gak prognani, a Dong Čuk vodi se kao nestao.

Načini na koje Kim Džong-un pokušava da zadrži svoju poziciju su ponovo dospeli u žižu javnosti nakon što je nedavno lider naredio egzekuciju korejskog ministra odbrane.

Ministar odbrane Hjon Jong-čol javno je pogubljen raketnim bacačem jer je, kako se navodi, zaspao na jednom od sastanaka kojim je presedavao Kim Džong-un.

“Oni su prisutvovali sahrani bivšeg korejskog lidera, a razlog za to bi mogao da bude da se pokaže kako elita poštuje tranziciju vlasti. To je za Kima bilo kao učenje vožnje bicikle – on sada poseduje toliku moć da mu ne treba nikakav trening“, izjavio je Majkl Mejdn, osnivač bloga koji posmatra liderstvo Severne Koreje.

Foto: Rojters

Jang Song-tek ubijen je 2013. godine. Nekada je bio jedan od najmoćnijih zvaničnika Severne Koreje i mentor Kim Džong-unu, koji je ponižen je na sudu i streljan.

http://www.youtube.com/watch?v=t55EL3-o5GA