Foto: Fonet

Šta donosi ruski zvaničnik

Lavrov traži da se Srbija okane EU

Dušan Janjić, politički analitičar, ocenjuje da će jedna od najvažnijih poruka Lavrova biti da Srbija treba da se okrene evrokriticizmu

Politika
> 05:30h

BEOGRAD - Odnos Srbije i EU, nerešena dugovanja u oblasti energetike, ukrajinska kriza, kao i agenda predstojeće posete premijera Aleksandra Vučića Moskvi samo su neke od tema zbog kojih ruski šef diplomatije Sergej Lavrov dolazi u Beograd, ocenjuju analitičari. Dušan Janjić, politički analitičar, ocenjuje da će jedna od najvažnijih poruka Lavrova biti da Srbija treba da se okrene evrokriticizmu.

- Može se očekivati da se pokrene i pitanje nerešenih potraživanja. Kad je reč o našem putu u EU, kako ne postoje uslovi da se otvori poglavlje 35, ponuđeno nam je da se otvori pitanje usaglašavanja spoljne politike i time bi počeli pregovori, ali to ne odgovara Rusima. Mislim da će u vezi s tim Lavrov biti neprijatan, i da će jasno reći da ne želi Srbiju u EU - ocenjuje Janjić, dok Branko Radun dodaje:

- Rusiji je zbog predstojećeg energetskog projekta u interesu stabilnost na Balkanu. Ukrajina je od vitalnog prioritetnog interesa Rusije, a Srbija kao predsedavajuća ima poziciju koja je zanimljiva Rusiji - kaže on, dok Ivica Dačić nije odgovarao na SMS. (D. L.)