Foto: Printscreen RTV Studio B

Naselje Stepa Stepanović

SVEČANO OTVARANJE: Novi vrtić počinje u ponedeljak sa radom

Objekat ima 2.500 kvadrata, 15 udobnih soba, i bogat sadržaj za mališane. Ovaj vrtić će svakako znatno rasteretiti liste čekanja i otvoriti slobodna mesta u drugim vrtićima na Voždovcu, budući da sada mališani iz ovog naselja idu u druge vrtiće

Beograd
> 00:00h

BEOGRAD - Pomoćnica gradonačelnika Beograda Irena Vujović najavila je da će danas svečano biti otvoren vrtić „Mala sirena” u naselju Stepa Stepanović na Voždovcu, a od ponedeljka, 18. maja, ovaj vrtić počeće sa radom.

Ona je gostujući na Studiju B precizirala da je otvaranje ovog vrtića bilo odlagano jer su morale da se ispoštiju procedure koje nisu mogle da budu ubrzane, kao što je dobijanje saglasnosti za prijem zaposlenih i nakon toga sprovođenje konkursa za njihov prijem.

– Objekat ima 2.500 kvadrata, 15 udobnih soba, i bogat sadržaj za mališane. Ovaj vrtić će svakako znatno rasteretiti liste čekanja i otvoriti slobodna mesta u drugim vrtićima na Voždovcu, budući da sada mališani iz ovog naselja idu u druge vrtiće čekajući da počne sa radom obdanište „Mala sirena”. Mi smo bili u stalnoj komunikaciji sa građanima iz naselja Stepa Stepanović i bili svesni njihovih problema, kao i toga da moramo što pre otvoriti ovaj vrtić – rekla je Irena Vujović i naglasila da je prioritet grada da se smanje liste čekanja za mesto u vrtiću. Prema njenim rečima, u vrtić „Mala sirena” krenuće 300 mališana, a do kraja godine planirano je da se otvori još četiri objekta.

– U prošloj godini smanjili smo broj mališana koji čekaju na mesto u vrtiću sa 5.000 na oko 3.500. Prioritet Grada Beograda je da reši ovo važno pitanje i da u naredne tri godine to ne bude više problem za roditelje. Zato smo u skladu sa odlukom Skupštine grada dogovorili da grad subvencioniše i boravak mališana u privatnim vrtićima, i to kreće od 1. septembra. Ove godine je znatno ranije raspisan konkurs baš iz tog razloga, a završen je 30. aprila. Upisne liste očekujemo 25. maja, rok za žalbe je do 2. juna, tako da će oni koji nisu zadovoljni mestom gde je raspoređeno njihovo dete, moći s tom potvrdom da krenu u privatne predškolske ustanove. Nadam se da ćemo saradnjom sa privatnim vrtićima smanjiti broj nedostajućih mesta za još oko 1.500 – rekla je Vujovićeva.

Govoreći o socijalnim davanjima, Irena Vujović je naglasila da je ova gradska vlast zatekla velika dugovanja za sve socijalne kategorije.

– Mogu s ponosom da kažem da grad vodi odgovornu socijalnu politiku i da je u 2015. godinu ušao bez i jednog dinara duga prema onima koji primaju socijalnu pomoć, kao i bez novih zaduživanja – rekla je Vujovićeva. Ona je istakla da se intenzivno radi na obnavljanju klubova za stare, pa je tako prošle nedelje otvoren 22. po redu klub na Novom Beogradu, a u planu je klub u Svetogorskoj ulici. Ona je ponovila da se bebi-paketi redovno dobijaju i da se Grad Beograd trudi da u saradnji sa društveno odgovornim kompanijama ti paketi budu još sadržajniji. S obzirom na to da se navršava godinu dana od majskih poplava koje su zadesile Obrenovac, pomoćnica gradonačelnika je naglasila da je organizovanim radom svih gradskih službi i preduzeća sprečena još veća katastrofa.

Irena Vujović je podsetila da je Sekretarijat za kulturu u saradnji sa Sekretarijatom za socijalnu zaštitu pokrenuo akciju pod nazivom „Dan i noć pozorišta”, koja se odvija u maju, s ciljem da socijalno ugroženim kategorijama stanovništva omogući besplatan odlazak u pozorište.

Pozorišta čiji je osnivač Grad Beograd otvorila su svoja vrata onima koji nemaju mogućnosti da učestvuju u ovakvim kulturnim događajima i već je oko 250 građana na ovaj način videlo neku od predstava.