Foto: Tanjug

Vojska Srbije

Američki "hameri" uskoro u Specijalnoj brigadi

Oklopna vozila će biti plaćena iz pomoći koju je Vojska Srbije dobila od Američkog fonda za međunarodnu pomoć (FMF)

Društvo
> 19:14h

BEOGRAD - Američka fabrika "AM General" završava izradu 21 oklopnog vozila "hamer", koji će biti isporučen Vojsci Srbije za obuku njenih pripadnika za učešće u mirovnim misijama i nastavak opremanje Specijalne brigade.

Ambasador Srbije u SAD Vladimir Petrović i njegovi saradnici posetili su postrojenje te kompanije u saveznoj državi Indijana, gde su sa rukovodstvom AMG razgovarali o mogućoj daljoj saradnji sa privrednicima u Srbiji, rečeno je u ambasadi Srbije u Vašingtonu.

Predstavnici američke kompanije su tokom posete 11.aprila izrazili zainteresovanost da dođu u Kragujevac i posete fabriku "Zastava kamioni", kao potencijalnog partnera u proizvodnji hamera u Evropi.

Oklopna vozila će biti plaćena iz pomoći koju je Vojska Srbije dobila od Američkog fonda za međunarodnu pomoć (FMF).

Celokupan posao predstavlja rezultat dogovora Ministarstva odbrane Srbije i američkog sekretarijata za odbranu, koji je pokrenuo resorni ministar Dragan Šutanovac prilikom prošlogodišnje posete Vašingtonu.

Šutanovac je najavio početkom aprila nastavak opremanja Specijalne brigade Vojske Srbije novom opremom, uključujući i vozila "hamer".

Ministar odbrane je 2. aprila, posle vežbe dela pripadnika te elitne jedinice Vojske Srbije u Pančevu, najavio da će američka vozila stići tokom leta.

On je podsetio da je Ministarstvo u proteklom periodu počelo da po najvišim vojnim standardima oprema Specijalnu brigadu, koja, kako je naveo, spada u "najelitnije te vrste na Balkanu, a verovatno i šire".

Primarna ideja Ministarstva odbrane i Generalštaba Vojske Srbije je da se ta vozila koriste za opremanje Specijalne brigade i obuku jedinica za angažovanje u multinacionalnim operacijama.

Stručnu i administrativnu podršku čitavom procesu obezbeđivanja "hamera" pružile su Kancelarija izaslanika odbrane i Kancelarija za saradnju u oblasti odbrane Ambasade SAD u Beogradu.

Koristeći odobrene fondove u okviru Programa pomoći stranim vojskama, Vlada SAD je do sada za Srbiju ukupno izdvojila oko 3,7 miliona dolara.

Identične oklopne "hamere" koje će dobiti Vojska Srbije koristila je američka vojska u Iraku poslednjih godina.