Foto: Reuters

Analiza Brisela

EVROPSKA KOMISIJA ČEŠLJA AUSTRIJU: Starost za penziju premala, brojke o finansijama nejasne!

Prilikom prezentacije analize u Beču ukazano je da preti, prema aktuelnom stanju, čak i postupak EU protiv Austrije u okviru pakta za privredni rast i stabilnost, jer EK ne veruje u brojke koje je Beč naveo o finansijama

Austrija
> 21:40h

BEČ - Austrija više nije uzorni đak EU, zaključak je nove analize o alpskoj republici Evropske komisije (EK).

EK kritikuje nedvoljan privredni rast i premalu prosečnu starost za odlazak u penziju, a uz to smatra da su nejasni efekti poreske reforme na budžet, te i da postoje nejasnoće oko rešavanja pitanja Hipo Alpe Adria banke i njenog razgrađivanja kroz preduzeće "Heta" .

Prilikom prezentacije analize u Beču ukazano je da preti, prema aktuelnom stanju, čak i postupak EU protiv Austrije u okviru pakta za privredni rast i stabilnost, jer EK ne veruje u brojke koje je naveo Beč o finansijama.

Ekspert EK Mark Fendrih je ukazao da Komisija u svojoj analizi polazi od toga da će država imati prihode u visini od oko 900 miliona evra kroz nove mere za borbu protiv pronevere i utaje poreza.

Međutim, Austrija računa da će prihodi dostići čak 1,9 milijardi evra što je jasno iznad očekivanja EK.

Šef Predstavništva EK u Beču Johan Solgruber naglašava da je ova prognoza austrijske vlade nerazumljiva i nejasna.

On je ukazao da Komisija treba da bude obazriva u analizi Austrije jer je, na primer, porez na finansijske transakcije više godina budžetiran, a da nije bilo nikakvih prihoda iz toga u budžetu.

Sa prognozom rasta od 0,8 odsto bruto domaćeg proizvoda će Austrije ove godine biti ispod proseka EU, a i jasno je, kako naglašavaju predstavnici EK, da je alpska republika izgubila po pitanju konkurentnosti.

Jasne reforme EK zahteva i kod penzija, jer je, kako konstatuje Fendrih, Austrija po pitanju godina starosti za odlazak u penziju bliža južnoevropskim zemljama.

EK zahteva da se granica godina starosti za odlazak u penziju kod žena i muškaraca izjednači i automatski prilagođava rastućem starenju stanovništva.

Reforme su, kako naglašava EK, potrebne i u boljoj raspodeli zaposlenosti kada su u pitanju žene, starija lica i imigranti. Bolje kvalifikovani imigranti sve više potiskuju lošije kvalifikovane Austrijance, ukazuje EK.

Takođe EK ukazuje da je javno zaduživanje Austrije sa 86,8 odsto bruto domaćeg proizvoda minimalno ispod proseka evrozone.