Foto: Profimedia

Roršahov test

ŠTA VIDITE NA SLICI: Za 2 sekunde saznajte jeste li pod stresom ili seksualno opterećeni

Kompletan test sastoji se od deset mrlja nedefinisanog oblika napravljenih od prolivenog mastila. Pacijent bi trebalo da na svoj način tumači slike i objasni prve asocijacije, a upravo je ključ ovog testa u podsvesnom razmišljanju pacijenta koje otkriva njegovo emotivno i psihičko stanje

Pop kultura
> 12:54h

Herman Roršah bio je čuveni švajcarski psihijatar i psihoanalitičar, tvorac jednog od najpoznatijih testova za dijagnostiku ličnosti, koji upravo i nosi naziv njegovog imena - Roršahov test.

Kompletan test sastoji se od deset mrlja nedefinisanog oblika napravljenih od prolivenog mastila. Pacijent bi trebalo da na svoj način tumači slike i objasni prve asocijacije, a upravo je ključ ovog testa u podsvesnom razmišljanju pacijenta koje otkriva njegovo emotivno i psihičko stanje. Pogledajte dobro ovu sliku, uzmite vremena koliko god želite kako bi objasnili šta vidite.

Ako vidite dvoje ljudi

U kakvoj su vezi ljudi koje vidite na slici? Rešenje leži u vašem fokusu. Ova slika takođe krije i seksualnu konotaciju, pa ne bi bilo čudno da kod vas podstane takve misli. Ukoliko glavni fokus upravo na seksu, verovatno ste podsvesno njime preokupirani.

Neko posmatra svoj odraz u ogledalu

Osoba koja se posmatra u ogledalu ste zapravo vi sami. Kakva osećanja podstiče ta slika? Da li vidite mnogo krvi? Krv je povezana sa agresijom i negativnim emocijama. Osećanja osobe koja posmatra sebe u ogledalu zapravo su vaše emocije koje vi gajite prema sebi.

Pas

Kakva osećanja gajite prema psima? Pas simbolično predstavlja vaše unutrašnje biće, al ii strahove. Ukoliko u vama budi negativne emocije, možda imate neke prikrivene strahove sa kojima bi trebalo da se suočite.

Slon

Slonovi simbolično predstavljaju inteligenciju i samopouzdanje. Kakva osećanja slon budi u vama? Pozitivna ili negativna? Ova slika upravo odaje ono što mislite o sebi.

Medved

Ako vidite ranjenog krvavog medveda, verovatno duboko u sebi nosite prikrevene emocije tuge. Ove osobe su mahom vrlo osećajne, blage naravi i lakoverne.

Dve osobe se mole

Kako ovaj crtež (kao i većina Roršahovih mrlja) poseduje i seksualnu konotaciju, kod vas je očigledno usko povezana sa samim kontekstom religije. Ukoliko vidite i krv, religiju verovatno doživljavate kroz požrtvovanje i patnju. Takođe znači da se u pri životnim krizama u velikoj meri oslanjate na molitvu.