Foto: Zorana Jevti

Sećanje na stradale

GODINU DANA OD TRAGEDIJE U OBRENOVCU: Nas je samo bog spasao!

Stotine Obrenovčana u Crkvi silaska Svetog duha na apostole prisustvovalo parastosu služenom za 17 nastradalih meštana u poplavama

Društvo
> 23:30h

BEOGRAD - Plačem jer sam zahvalna bogu što su članovi moje porodice na broju! Iako mi je muž neposredno posle poplava završio u bolnici, a zdravlje mu je od tada ugroženo i sa dvoje dece od 12 i 16 godina još stanujemo u hotelu, ipak ne mogu da prestanem da plačem jer smo ostali živi!

Nisu zaboravili... Miroslav Čučković i Siniša Mali na parastosu

Stigao novac Ovo su reči Obrenovčanke Nataše Popović (40), koja je tek u utorak dobila novac za popravku doma. Podsetimo, u majskim poplavama prošle godine u Srbiji se zvanično utopilo 23 ljudi, a najveći broj njih - čak 17, izgubili su živote na jučerašnji dan u Obrenovcu. Oni koji ih se sa tugom sećaju došli su na moleban, koji je služen u Crkvi silaska Svetog duha na apostole. Parastosu su, pored mnogobrojnih meštana, prisustvovali i predsednik te opštine Miroslav Čučković, gradonačelnik Beograda Siniša Mali, njegov zamenik Andrija Mladenović i direktor Kancelarije za obnovu i razvoj Marko Blagojević. - Ovde sam ne kao predsednik opštine već kao otac troje dece, koja zajedno imaju 11 godina. Oni su u tim danima mogli da budu na mestu nekih od ovih 17 žrtava - naveo je Čučković i dodao da stambeno pitanje nije rešeno za 40 porodica, a da će na prostoru između Glavne i Tamnavske ulice u Obrenovcu biti izgrađen spomen-park u znak sećanja na nastradale.

Pomen... Većina Obrenovčana nije mogla da sakrije suze

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali istakao je da mnogi nisu mogli da veruju da će Obrenovac nastaviti sa životom, s obzirom na to da je 85 odsto grada bilo pod vodom. Puno posla - Obnovili smo objekte, saobraćajnice, infrastrukturu i ljudi su se vratili - naveo je Mali i dodao da postoji mogućnost da se zbog lakše koordinisanosti u sličnim situacijama „Beogradvode“ i „Srbijavode“ ujedine.

Ruski spasilac Aleksej IZNENAĐEN SAM IZGLEDOM GRADA! Aleksej Koružin, spasilac u Srpsko-ruskom humanitarnom centru, koji je učestvovao u evakuaciji građana Obrenovca, takođe je prisustvovao pomenu. - Iznenađen sam brzinom kojom je Obrenovac obnovljen. Ovo je drugi grad. Nadam se da više nikada neću imati potrebu da ovde dolazim zbog posla - naveo je Koružin.