Glumci iz Beograda i Prištine u predstavi Predraga Mikija Manojlovića

PREMIJERA ROMEA I JULIJE: Ljubav jača i od albanske mržnje

Ispred zgrade nacionalnog teatra u Prištini nalazio se natpis ispisan na albanskom jeziku u kome se ekipi naših glumaca poručuje da nema šta da traži na Kosovu

Pop kultura
> 01:58h

Kosovsku premijeru drame „Romeo i Julija“ u režiji glumca Predraga Mikija Manojlovića, koja prvi put okuplja posle 15 godina na jednom projektu glumce iz Beograda i Prištine, umalo da pokvari performans Albina Kurtija, lidera pokreta Samoopredeljenje. Više od 24 sata ispred zgrade nacionalnog teatra u Prištini nalazio se natpis ispisan na albanskom jeziku: „Srpski glumci nisu dobrodošli u ovom pozorištu. Stop srpskom narodu na Kosovu“. Transparent je uklonila policija pre nego što su visoke zvanice počele da dolaze da pogledaju Šekspirovu tragediju. Premijera je prošla uz ovacije publike kao i u Beogradu, a skup je obezbeđivalo samo desetak ljudi. I naša ekipa nije imala nikakvih problema tokom boravka. - Očekivao sam veću frku. Ne treba mnogo pridavati važnosti tom potezu nekog pojedinca - rekao je Nebojša Glogovac, koji je posle više godina posetio Prištinu.

Poruka mržnje... Transparent ispred teatra

I reditelju je pomalo radost premijere pokvario natpis koji je stajao ispred pozorišta. - Video sam ga još juče i veoma me je rastužio kada su mi ga preveli. Međutim, to je zbilja potez pojedinca. U slobodnom društvu, ako ono uopšte postoji, i samo jedan čovek ima prava na protest. Malo me je pecnulo to da Srbi nisu dobrodošli. Mi smo baš zbog toga pravili „Romea i Juliju“, ne zbog ovog pisma, niti bilo kakve dobrodošlice. Žao mi je, ali ne smatram da je to jače od prijema predstave kod publike - rekao je Manojlović. Jednu od najlepših priča o ljubavi i mržnji nisu propustili Nataša Kandić, glumac Enver Petrovci, Edita Tahiri, kao i novi ministar za povratak Dalibor Jevtić. „Romeo i Julija“ na jesen će ponovo gostovati na Kosovu u Zvečanu i Gračanici.

Branka Petrić BEKIM BI BIO PONOSAN NA NAŠEG SINA Nakon izvođenja, oči pune suza od sreće bile su našoj glumici Branki Petrić, čiji sin Uliks Fehmiju igra sveštenika. - Uliks prvi put u karijeri glumi i na albanskom, a njegov tata nije nikad. Mislim da ga Bekim gleda s neba i da bi bio ponosan. Za mene je ovo jedno fantastično veče - poručila je Petrićeva.