Foto: Reuters

Orlovi lete i umorni

SELEKTORU ĆURČIĆU JASNIJA SLIKA: Prosinečki za pozitivnu atmosferu pred put u Dansku

Reprezentaciju Srbije 13. juna u Kopenhagenu očekuje meč kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2016. u Francuskoj

Fudbal
> 05:22h

Selektora srpske fudbalske reprezentacije Radovana Ćurčića ne napušta optimizam. Nada se i veruje da "orlovi" mogu da se domognu Evropskog prvenstva 2016. u Francuskoj iako su sa samo jednim osvojenim bodom u četiri utakmice daleko od Danske i Albanije, koje sa po sedam bodova dele drugo mesto.

Ćurčić veruje da bolji dani mogu da počnu već od duela sa Danskom, koji će se igrati 13. juna u Kopenhagenu.

"Slika nam je sada mnogo jasnija nego pre utakmice sa Portugalijom", rekao je Ćurčić, koji je kao selektor upravo u Lisabonu vodio prvi takmičarski meč:

"Čeka nas susret sa Danskom, biće manjih promena na spisku, pošto ćemo pokušati da pomerimo ono što smo uradili u duelu u Lisabonu. Bilo je dobrih, bilo je loših stvari, očekujemo da sada napravimo pomak".

Susret u Kopenhagenu dolazi po završetku sezone, što igrači ne vole. Reprezentacija će se okupiti nešto ranije i odigraće prijateljsku utakmicu sa Azerbejdžanom u Austriji, kako bi iskoristila mogućnost da desetak dana provede zajedno.

"Specifična je situacija, ali tako je i ekipi Danske. Niko ne voli taj termin, igrači su umorni i zasićeni, ali nemamo prostora da tražimo bilo kakav izgovor. Moramo da budemo u najboljem izdanju, koristićemo i pomoć profesora sa Fakulteta za fizičku pripremu kako bismo izjednačili sve igrače. Utakmica sa Azerbejdžanom nam je potrebna pošto smo imali jako malo vremena pred susret sa Portugalijom, da vidimo kako se neki igrači uklapaju u naše zamisli. Biće to ozbiljna provera sa protivnikom koji pod trenerskom palicom Roberta Prosinečkog dobio novu dimenziju. To nije naivna ekipa. Želimo da iz te utakmice izađemo u pozitivnoj atmosferi i da to bude dobra priprema za susret sa Danskom".

Domaći šampionat je već rešen, a Ćurčić posebno naglašava da ono nikako nije u drugom planu kada je stručni štab naše selekcije u pitanju.

"Naše prvenstvo je iznedrilo i ove igrače koji su sada u reprezentaciji. Suočavamo se sa problemom da nam igrači rano odlaze i da smo na prošlom spisku imali samo jednog igrača iz naših klubova. Najbolji odlaze rano, već posle šest meseci ili jedne dobre sezone. Ne zanemarujemo domaće prvenstvo, nemamo problem da izaberemo i nekog igrača iz domaćeg šampionata za reprezentaciju, ukoliko on ima kvalitet".

Isto važi i za naše mlađe selekcije, koje Ćurčić odlično poznaje s obzirom da je predvodio naš U 21 tim.

"U našoj A reprezentaciji imamo pet-šest igrača iz mlade reprezentacije. Verujemo mnogo u igrače generacije ’92-95. koji su kapacitet za najbolju selekciju i imaju veliki reprezentativni potencijal".

Mladi fudbaleri u Srbiji poput Šaponjića ili Jovića odmah nakon što stupe na scenu već su na meti velikih stranih klubova, iako se često postavlja pitanje da li fudbalerima može da šteti rani odlazak iz domaćeg okruženja.

"Moje mišljenje se razlikuje od slučaja do slučaja, ali je svakako bolje kada oni ostanu još neku godinu u svojim klubovima gde su se već dokazali i imaju punu podršku, veću minutažu. Ipak, klubovi žive od transfera i to potpuno razumem. Negativno može da utiče na mlade igrače kada odu u inostranstvo i moraju odmah da se dokažu", zaključio je Radovan Ćurčić.

(turnirprijateljstva.com)