Foto: Reuter

MISTERIOZNO SAMOUBISTVO U AUSTRIJSKOM ZATVORU

POSLEDNJI DAN ALIJEVA: Tražio konzerve koka-kole i čekao ženu da mu dođe u posetu!

Pili smo kafu tog dana i smejali se. Nije bio depresivan, izjavljuje zatvorenik blizak Rakhatu Alijevu bivšem ambasadoru Kazahstana u Austriji koji je pronađen mrtav u svojoj ćeliji u Beču

Austrija
> 09:48h

BEČ - Samo par sati pre svoje smrti Rakhat Alijev (Rakhat Aliyev 52) je naručio od jednog zatvorenika, sa kojim je bio bilzak, da mu donese 4 konzerve “cole-light” u zatvorsku bolnicu u bečkoj opštini Jozefštadt (Josefstadt). To je izjavio četrdesetšestogodišnji čovek, kao svedok u procesu bivšem ambasadoru Kazahstana u Austriji i nekadašnjem zetu kazahstanskog predsednika Nursultana Nazarbajeva.

Zatvorenik koji je bio veoma blizak sa Alijevim tvrdi da on nije planirao samoubistvo. On kaže da je sa Alijevim pio kafu pre i poslepodne na dan njegove smrti i da nije primetio ništa, što bi nagovestilo da je on želeo da se ubije.

“Rekao je da sutra treba da se vidi sa ženom i nije bio depresivan. Taj dan smo se smejali”, izjavljuje ovaj zatvorenik i svedok, koji se još uvek nalazi u zatvoru. On do sada nije bio pozvan na ispitivanje, a obrada njegovih izjava traje već oko tri meseca.

Alijev je 30. maja 2007. godine isporučen Austriji i od tada je sve do ove godine u februaru proveo u bečkom zatvoru. U februaru je Alijev pronađen u svojoj zatvorskoj ćeliji obešen, i tada je rečeno da se radi o samoubistvu. Međutim istraga traje i dalje, zbog čega je državno tužilaštvo zatražilo ponavljanje analiza krvi.

Toksikološki nalazi krvi Alijeva pokazali su prisustvo sredstava za smirenje zolpidema i bromazepana. Bromazepan, koji sapada u grupu benzodiazepina u medicini se koristi i u oblasti psihoterapije, kao što je lečenje strahova. Pronađeni su i paracetamol, koji se koristi protiv bolova i za sniženje temperature, kao i druga dva leka, koje je on koristio kao dijabetičar, i zbog visokog pritiska.

Nakon urađenog testa krvi, po smrti Alijevog, ustanovljeno je da u krvi ima barbiturate, koji služe kao opijumi i zakonom su zabranjeni u Austriji, međutim u ponovljenom toskikološkom nalazu nema pozitivnih rezultata na barbiturate. Pravni zastupnik Alijeva, Mafred Ainedter zahteva da se detaljno ispita zbog čega se sadašnji nalazi ne zasnivaju na prvobitno urađenim i uputio na činjenicu da se dejstvo zolpidema i bromazepama pojačava kada su koriste istovremeno.

(M. Ć.)

Bečko državno tužilaštvo međutim ne vidi tu ništa neobično, a potparol Nina Busek ističe, da su u krvi Alijeva pronađeni lekovi u normalnim dozama, koji odgovaraju terapijama. Ona naglašava da je on imao dosta zdravstvenih problema, zbog čega su mu vrlo često prepisivani lekovi iz različitih grupa.

(M. Ć.)