Foto: Nemanja Pančić

Sinod protiv odluke o pomilovanju

RASKOL U SPC: Smenili Filareta, sad bi da ruše patrijarha!

Vladika mileševski sklonjen tesnom većinom iako ga je Irinej pomilovao. Ključnu ulogu u obrtu odigrao Amfilohije, koji se okrenuo protiv poglavara SPC

Društvo
> 00:00h

BEOGRAD - Iako je prekjuče od patrijarha Irineja dobio rok od godinu dana da popravi katastrofalno stanje u svojoj eparhiji, vladika mileševski Filaret juče je ipak smenjen. Na zasedanju Sinoda SPC za njegovu smenu glasalo je 19 episkopa, nasuprot 18 koji su bili za njegov ostanak na čelu eparhije. Kako Kurir saznaje, pritisak na patrijarha Irineja da juče na dnevni red vrati pitanje Filaretove smene izvršio je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović.

Tesno... Za smenu glasalo 19 episkopa, protiv bilo 18

Svi u čudu - Odluka o smeni juče je došla sasvim neočekivano. Posebno je čudno što se odluci patrijarha Irineja da se Filaretu „pogleda kroz prste“ usprotivio mitropolit Amfilohije. On je, naime, prethodnih dana pojedine vladike okupljene oko Irineja bačkog optuživao da ruše patrijarha preko peticije da se Filaret i Georgije ne razrešavaju, a sada se i sam okrenuo protiv patrijarha - priča izvor Kurira iz vrha SPC. Filaretu je, inače, najviše zameren ne tako mali eparhijski dug prema centralnoj kasi SPC, ali i druge stvari poput političkog angažmana i nekoliko nedoličnih istupa u javnosti. S druge strane, smenjeni vladika mileševski je u svojoj odbrani na Saboru tvrdio da je samo kasnio s određenim uplatama, te da to „nije veliki finansijski prestup“. U SPC juče nisu bili raspoloženi da govore o Filaretovoj smeni.

Veliki problemi... Patrijarh Irinej

Osveta za Georgija - Eparhijom mileševskom administrira episkop budimljansko-nikšićki Joanikije - kratko je saopšteno iz SPC. Draško Đenović, verski analitičar, smatra da je Filaret kolateralna šteta u međuepiskopskim sukobima dve struje unutar SPC. - Ako je patrijarh Irinej zaista dao Filaretu rok od godinu dana da se popravi, a juče su ipak glasali o smeni, to onda samo znači da neko pokušava da oslabi poziciju patrijarha. S druge strane, ovo je možda i osveta onog dela koji je ovih dana podržavao smenjenog episkopa kanadskog Georgija - kaže Đenović. Smenjeni vladika juče nije želeo da govori za medije. - Ostavite me, molim vas. Neću ništa komentarisati - kazao je Filaret za Kurir.

Vladika Jovan U ZATVORU SAM BIO U ISKUŠENJU Dok je trajalo zasedanje Sabora u petak uveče, arhiepiskop ohridski i mitropolit Jovan Vraniškovski održao je na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu predavanje „Da svi budemo jedno“. - Pravoslavci kroz jedinstvo dolaze do vere, a crkva je garant jedinstva - rekao je Jovan koji nije želeo da komentariše odluke Sabora, ali se osvrnuo na svoj boravak u zatvoru u Makedoniji: - Kroz pričest se dobija blagodet crkve, a meni je to bilo zabranjeno. Najveće iskušenje u zatvoru bilo mi je da pobedim sebe, da nemam gnev prema onima koji su me poslali u zatvor.

Novi vladika mileševski KO JE EPISKOP JOANIKIJE - Diplomirao na Bogoslovskom fakultetu 1990. - Iste godine se zamonašio u manastiru Ćelija Piperska - Za nastojatelja Cetinjskog manastira postavljen 1992. - U čin protosinđela unapređen 1995, kad je i postavljen za v. d. rektora Cetinjske bogoslovije - Od 2002. na čelu budimljansko-nikšićke eparhije - U SPC važi za episkopa bliskog Amfilohiju Radoviću