Foto: Profimedia

Islamska država sprema se za atomski sukob

ALARMANTNO: Džihadisti IS kupuju nuklearke

Teroristi imaju milijarde dolara i rešili su da od pakistanskih zvaničnika kupe nuklearno oružje

Planeta
> 00:04h

DAMASK - Teroristi Islamske države blizu su kupovine nuklearne bombe od Pakistana, tvrde džihadisti u svom propagandnom magazinu Dabik. Tu atomsku bombu oni bi zatim prokrijumčarili do SAD, piše Dejli mejl. Savršena oluja U tekstu sa naslovom „Savršena oluja“, koji je za Dabik napisao britanski talac Džon Kentli, navodi se da je ovaj scenario realniji danas nego pre godinu dana. - Islamska država u banci ima milijarde dolara i lako može da kupi nuklearnu bombu preko dilera oružja povezanih sa korumpiranim zvaničnicima u Pakistanu. Možda je ovakav scenario teško zamisliti, ali toga se plaše sve zapadne obaveštajne službe jer je vrlo verovatan - piše Kentli. On dodaje da bi umesto nuklearke mogli da upotrebe i stotine tona eksploziva. - Islamska država ne krije da namerava da napadne Ameriku na njenoj teritoriji i to neće biti dvojica mudžahedina koji će pobiti 12 ljudi. Oni će nastojati da urade nešto veliko, nešto zbog čega bi svaka ranija operacija izgledala beznačajno - objašnjava Kentli. Širi se kao požar Što im se više grupa pridružuje, veće su šanse da će izvesti nešto epskih razmera. - Budući da se teritorija IS širi preko kao šumski požar koji nije lokalizovan, samo je pitanje vremena kada će stići do zapada - piše u tekstu.

Džon Kentli TALAC PIŠE PROPAGANDU Inače, foto-reporter Džon Kentli bio je talac Islamske države više od dve godine, a u poslednje vreme se pojavljuje na mnogim propagandnim video-snimcima džihadista i piše tekstove za njih.

Obama BITKA NIJE IZGUBLJENA Predsednik SAD Barak Obama izrazio je uverenje da bitka protiv Islamske države nije izgubljena uprkos napredovanju te terorističke organizacije u Siriji i Iraku. - Ne, ne mislim da smo izgubili. Islamska država znatno je potisnuta i kurdske snage su učinile veliki napredak - rekao je Obama u intervjuu koji je dao u četvrtak, pre nego što je objavljeno da su džihadisti zauzeli grad Palmir u Siriji.