Foto: Nemanja Pančić

Pionirka Mančićeva na Maršalovom grobu

SUZANA MANČIĆ: Odrasla sam uz maršala Tita, žalim što ga nisam upoznala!

Voditeljka je odlučila da poseti Kuću cveća uoči 25. maja, kad se obeležava rođendan predsednika bivše Jugoslavije Josipa Broza

Stars
> 00:00h

Nekadašnja pionirka Josipa Broza Tita Suzana Mančić, danas poznata voditeljka, uoči Dana mladosti ispunila je davnašnju želju da poseti Maršalovu večnu kuću.

- Odrasla sam u vladavini maršala Tita i zato prema njemu imam poseban odnos. Oduvek sam želela da posetim njegovu večnu kuću. Žao mi je što nisam sačuvala svoju pionirsku maramu i što nikad nisam imala kapicu, ali zato imam značke, koje čuvam u znak sećanja na to lepo vreme. Njegova pojava sa gigantskom energijom bila je za mene vrlo upečatljiva. Imao je pogled koji me je sekao. Uvek je bio opeglan, doteran i obučen po poslednjoj modi - priseća se Suzana dok govori o trenutku kad joj se ukazala čast da se nađe u blizini doživotnog predsednika bivše Jugoslavije.

- Bio je oktobar 1979. godine. Tad sam bila vredni student Pravnog fakulteta. Na predavanju u amfiteatru su mi tog dana prišla dvojica u kišnim mantilima, sa šeširima i pored svih studenata tražili su mene. Kad su mi rekli da me vode na Taru i da ću pevati Maršalu, oduševila sam se. Službenim kolima smo otišli na planinu, gde je bila cela svita. Tad sam videla da mu nije dobro, čak su i njegovi psi bili uznemireni. Nažalost, ostala sam bez slike s njim jer je odmah posle priredbe otišao kući - završava Suzana.

Fotomontaža

Jugoslovenke I ONE SU BILE TITOVE PIONIRKE Josipu Brozu Titu pevale su Lepa Brena, Neda Ukraden i Snežana Đurišić. Đurišićevoj je on čak bio zaslužan za razvoj karijere. Ona je Titu prvi put pevala sa samo 11 godina i kaže da ne bi postala pevačica da tada nije upoznala Maršala, a Lepa Brena je svojevremeno otpevala pesmu „Živela Jugoslavija“ u čast voljenog druga Tita. Neda ga pamti kao neponovljivog lidera.