Foto: Facebook/LATA65

Sjajno!

ŠTA RADE OVI PENZIONERI? Verovali ili ne, zabavljaju se bolje nego vi!

Ovakve ulične umetnike sigurno niste mogli ni da zamislite, ali verujte ovi penzioneru prave pravi rusvaj po gradu

Ludi svet
> 00:00h

Zamislite jednog umetnika grafita. Govorimo o nekome ko uživa da crta sprejom po javnim mestima sa svim vrstama boja i slika, pokrivajući zidove sa bistrim kreacijama, samo zato što im se tako prohtelo.

Sada nastavite da zamišljate tu osobu...

Da li osoba koju ste zamislili izgleda ovako?

Ili ovako?

Ove dve penzionerke su članovi organizacije LATA 65, to je posebna grupa napravljena za starije građane koji žele da stupe u kontakt sa uličnom umetnosti i novijim umetničkim formama. Ne samo da seniori stiču iskustvo zabave, već vreme provode napolju u druženju i ojačavaju veze sa mladim ljudima. LATA (što znači konzerva spreja) 65 razvijena je u partnerstvo sa Urbanim Art Festivalom koji se nalazi u Kovilji, Portugal.

Članovi se okupljaju na radionicama i onda teoriju pretvaraju u praksu na ulicama.

Oni uče kako da rade sa sprejevima, ali i kako da koriste šablone.

Godinama ulična umetnost sve manje je povezana sa kriminalom i sve više sa svetom umetnosti, koristi se za ulepšavanje naselja i kao građevinska aktivnost zajednice. LATA 65 radi na tome da starija populacija bude više zastupljena u ovim aktivnostima.

"Studenti" prvo imaju časove teorije gde se diskutuje o istoriji i konceptu umetnosti grafita, zatim se gledaju primeri iz celog sveta. Tek onda oni izlaze na ulicu i oslobađaju svoju kreativnost po zidovima grada.

Šabloni se seku i prave na času, a onda se nose na razne lokacije.

(ViralNova)