Foto: Nebojša Mandić

Prvi raskol u istoriji SPC

ANATEMISAN: Artemije izopšten iz Srpske pravoslavne crkve

Crkva ga više ne smatra ni pravoslavnim hrišćaninom. To je prvi put u istoriji srpske crkve da je jedan vladika raščinjen, pa izopšten i anatemisan. Odsad će moći da koristi samo svetovno ime - Marko Radosavljević

Društvo
> 00:00h

BEOGRAD - Raščinjeni vladika raško-prizrenski Artemije izopšten je iz Srpske pravoslavne crkve, saznaje Kurir.

Prema prvim i nezvaničnim informacijama, ne samo da je izopšten nego za SPC više nije ni pravoslavni hrišćanin što u stvari znači da je anatemisan.

Vladike koje učestvuju na Saboru SPC koji još traje pružile su Artemiju ruku pomirenja i poziv da se okane raskola i sektašenja, te da se vrati pod skute SPC, ali je on to odbio posle čega su vladike odlučile da ga izopšte. To je prvi put u istoriji srpske crkve da je jedan vladika raščinjen, pa izopšten i anatemisan. Artemije je izopšten zbog raskola Crkve, što se smatra prvim raskolom u istoriji SPC.

Iako je Sabor ranijom odlukom o raščinjenju Artemija postavio u red monaha, bivši vladika je odbio da skine mantiju i vladičanska znamenja. Artemije će odsad moći da koristi samo svoje svetovno ime - Marko Radosavljević.

Podsetimo, Artemije je u sinoćnom saopštenju kazao da njegovo odbijanje nije oglušivanje o poziv Sabora i patrijarha već svojevrsno svedočenje o pravoverju. "Sve dok nepokolebljivo ostajemo u svetootačkoj veri, ništa zajedničko nemamo sa raskolom. Gledano, međutim, vašim očima, Artemije je u raskolu", piše u saopštenju.

Artemije vraćen u red civila

Raščinjeni episkop Artemije nije anatemisan i izopšten iz Srpske pravoslavne crkve, ali je vraćen u red civila, rekao je izvor sa Sabora SPC koji je danas raspravljao o nekadašnjem vladiki raško-prizrenskom.

"Za crkvu je on (Artemije) sada samo civil, oduzet mu je i čin monaha, i on je sada ponovo Marko Radosavljević (svetovno ime pre zamonašenja)", rekao je izvor. Prema njegovim rečima, takva odluka je doneta jer raščinjeni episkop nije prihvatio poziv Sabora od 27. maja da se vrati u jedinstvo sa crkvom, nego je odlučio da nastavi da deluje kao vladika i optužio SPC da je odlukama u njegovom slučaju proizvela "neustavno stanje". Sabor SPC raščinio je Artemija u novembru 2010. godine jer je odbio da poštuje odluku Sabora kojom mu je, zbog nepravilnosti u poslovanju eparhije raško-prizrenske, oduzeto upravljanje tom eparhijom. Artemije je vraćen u čin monaha, ali on tu odluku ne priznaje, smatra da je raščinjen iz političkih razloga i dalje nastupa i služi kao episkop.

Beta