Ne zna da stane

UZEO I ZEMLJIŠTE: Kad otima, ministar Gašić na boga ne misli!

Bahato Skupština grada Kruševca u vreme dok je aktuelni ministar odbrane bio gradonačelnik oduzela zemlju od aero-kluba i postavila avion

Društvo
> 00:00h

BEOGRAD - Ministar odbrane Bratislav Gašić oteo je zemljište na kojem je krajem prošle godine u rodnom Kruševcu postavio „mig-21 bis“ od aero-kluba „Mihajlo Živić“, otkriva Kurir. - U vreme dok je Gašić bio gradonačelnik Kruševca, Skupština grada je pismeno obavestila aero-klub da mu se oduzima zemljište na kojem postoje, i to zato što je, kako je navedeno, ta lokacija predviđena za širenje grada i izgradnju komercijalnih sadržaja. Grad je, naime, smatrao da je to njegovo zemljište i želeo je da ga unovči, te je zbog navodnog privlačenja investitora tamo postavljen „mig“. Aero-klub je zato pravdu potražio na sudu, gde je dobio spor s Gradom. Preciznije, poništena je odluka o oduzimanju zemljišta - priča izvor Kurira. Izvor dodaje da gradska vlast takvu odluku nije prihvatila, već je klubu još jednom poslala rešenje o oduzimanju zemljišta, što je dve strane opet dovelo do suda. Iako je postupak u toku, to nije sprečilo vlast da na spornom zemljištu postavi „mig“ dobijen od države. Ivan Lazarević iz aero-kluba kaže za Kurir da je takav potez lokalne vlasti i te kako sporan. - Izgleda da je politika Grada da se građevinske dozvole izdaju bez rešavanja imovinsko-pravnih odnosa, pa su tako izdali dozvolu i za postavljenje „miga-21“, i to na tuđoj zemlji. Zato smo sada na sudu - kaže Lazarević dodajući da u Gradu važi „zakon jačeg“. Inače, ukoliko sud još jednom potvrdi da je zemljište u vlasništvu aero-kluba, čuveni „mig“ može da bude i uklonjen. Ministar Gašić i aktuelni gradonačelnik Kruševca Dragi Nestorović juče nisu odgovarali na pozive. Podsetimo, kako je Kurir pisao, Ministarstvo odbrane je prošle godine otpisalo i poklonilo jedan avion samo da bi nekadašnjem gradonačelniku Kruševca ispunili želju da u tom gradu postavi „mig“.

Ministarstvo odbrane gradu dodelili jedan od 50 poklonjenih aviona KRUŠEVAC DAO 1,2 MILIONA DINARA U Ministarstvu odbrane, koje je nakon Gašićeve molbe odlučilo da otpiše jedan „mig“, navode da je to samo jedan od 50 vazduhoplova koje su dosad dodelili širom Srbije. - Reč je o vazduhoplovima kojima je istekao vek upotrebe i koji se nalaze u statusu „suvišan za potrebe Ministarstva i Vojske Srbije“. Razmatrajući zahtev Kruševca i imajući u vidu da postoje suvišni „migovi-21“ koji su duže u statusu prodaje, doneta je odluka da se jedan od njih dodeli Kruševcu na čuvanje i korišćenje. Rešenjem ministarstva definisano je da se „mig 21“ prevede u eksponat i dodeli Muzeju jugoslovenskog ratnog vazduhoplovstva. Pripremljeni eksponat je privremeno dodeljen Kruševcu, ali ostaje u vlasništvu muzeja - navode oni i dodaju: - Troškove prevođenja rashodovanog aviona u muzejski eksponat, transporta i postavljanja na postament, u iznosu od oko 1,2 miliona dinara, snosio je Kruševac.