Foto: Printskrin Srbobran Tv Yt

Tuga

(UZNEMIRUJUĆI VIDEO) JEZIVI ZVUK TESTERE: Isekli jedini drvored u Srbobranu, ptići ispali iz gnezda

Odlukom lokalne vlasti, a zbog rekonstrukcije trga, za vikend je počela seča drvoreda koji je zasađen početkom prošlog veka

Srbija
> 00:00h
Foto: Youtube printscreen FOTO: Printskrin Srbobran Tv Yt
Foto: Youtube printscreen FOTO: Printskrin Srbobran Tv Yt
Foto: Youtube printscreen FOTO: Printskrin Srbobran Tv Yt
Foto: Youtube printscreen FOTO: Printskrin Srbobran Tv Yt

SRBOBRAN - Trg Republike u Srbobranu ostaje bez drvoreda, jedinog u gradu.

Foto: Youtube printscreen

Odlukom lokalne vlasti, a zbog rekonstrukcije trga, za vikend je počela seča drvoreda koji je zasađen početkom prošlog veka.

Foto: Youtube printscreen

Dan kasnije trebalo je da bude završena seča preostalih stabala. U novom projektnom rešenju izgleda Trga Republike nije bilo mesta za ovaj simbol Srbobrana. Najtužnije od svega jeste što su ptići potpuno nesposobni za život poispadali iz gnezda.

(Radio Srbobran)

Foto: Youtube printscreen

http://www.youtube.com/watch?v=y0T5Rjx3hIU

SEČA DRVOREDA - ZA I PROTIV

U Srbobranu je seča drvoreda starog oko osam decenija izazvala oštre reakcije ekoloških udruženja i dela građana, dok iz lokalne vlasti objašnjavaju da to bili primorani da urade zbog bolesti drveća i najavljuju, od 1. jula sadnju novih stabala.

Zbog seče drvoreda oštro je protestvovala i Vojvođanska zelena inicijativa koja tvrdi da "u novom projektnom rešenju izgleda Trga Republike nije bilo mesta za ovaj simbol Srbobrana". U lokanoj vlasti je rečeno da je do seče drveća moralo da dođe zbog njihove bolesti, a po preporuci stračnjaka Šumarskog fakulteta. Predsednik opštine Zoran Mladenović kaže da su stručnjaci Šumarskog fakulteta utvrdili da su stabla stara između 70 i 80 godina bolesna i da zato postoji opasnost da grane, ili krošnje nanesu povrede prolaznicima. Mladenović je rekao Tanjugu da je opština dobila dva nalaza o zdravstvenom stanju stabala i da je preporučeno da se uklone, a što je opštinsko veće i odlučilo da se obavi uz obaveznu zamemu novim dvrvećem. Prema njegovim rečima, drvored spolja izglada zdrav, ali je zbog nepravilnog rezanja grana došlo do bolesti u krošnjama i unutrašnjosti stabala, a što su utvrdil istručnjaci Šumarskog fakulteta. On je rekao i da su već obezbeđene "kontejnerske sadnice", odnosno drveće staro nekoliko godina čija sadnja će, u sklopu rekonstrukcije početi 1. ili 2. jula.

(Tanjug)