Počelo PISA testiranje đaka u Srbiji

Provera znanja će trajati do kraja maja, a đaci će raditi testove iz tri oblasti - čitalačke, matematičke i prirodno-naučne pismenosti

Društvo
> 17:42h

BEOGRAD - PISA testiranje, najveće međunarodno istraživanje u oblasti obrazovanja, počinje danas u školama u Srbiji, a rezultati treba da doprinesu unapređenju čitavog prosvetnog sistema, najavila je koordinatorka PISA testiranja za Srbiju Dragica Pavlović-Babić.

Testiranje se u Srbiji sprovodi četvrti put, a ove godine učestvovaće oko 5.500 đaka od 15 godina u više od 160 srednjih, ali u jednom broju osnovnih škola.

Testiranje će trajati do kraja maja, a đaci će raditi testove znanja iz tri oblasti - čitalačke, matematičke i prirodno-naučne pismenosti.

Prvi put ove godine jedan broj učenika radiće testove u elektronskoj formi, rekla je Babićeva i istakla da će rezultati biti poznati u decembru naredne godine.

Na dosadašnjim testovima, postignuća naših učenika bila su ispod međunarodnog proseka, ali smo u prošlom ciklusu, 2009. godine, napredovali u sve tri oblasti u odnosu na prethodne."Minimalno što bismo želeli ovoga puta je da budemo na nivou međunarodnog proseka" - rekla je Babić i navela da je nezahvalno iznositi prognoze ali da ohrabruje to što je bilo nekih promena u sistemu, doneti su pravilnici, zakoni, pokrenuta procedura za neke druge zkaone.

Drugo je pitanje, kako kaže, koliko su promene implementirane u nastavi i da li su bile efektivne na nivou postignuća.

PISA (Programme for International Student Ašešment) testiranje u našoj zemlji od 2001. godine obezbeđuje Ministarstvo prosvete i nauke, a realizuje Institut za psihologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu.

U prvom PISA ciklusu učestvovale su 43 zemlje, uglavnom članice OECD, dok je testove 2009. godine radilo oko pola miliona učenika iz 74 zemlje sveta.

Đaci iz Srbije su na testiranju 2009. zauzeli 43. mesto i u odnosu na ono iz 2006. godine ostvarili napredak od 41 poena u oblasti čitalačke pismenosti i po sedam bodova u oblastima matematičke i naučne pismenosti.

I u odnosu na Evropu naši đaci su u nezavidnoj situaciji kao i druge zemlje regiona, izuzimajući Sloveniju.