Foto: Reuters

Neverovatni zahtevi

(VIDEO) PAPA DOLAZI: Evo šta sve ne smete da radite u Sarajevu tokom njegove posete

Naizgled bizarni zahtevi postavljeni su pred Sarajlije, ali i sve goste koji će se naći u Sarajevu kada bude došao papa

Planeta
> 00:00h

Rimokatolički poglavar papa Franja posetiće Sarajevo 6. juna, a pripreme za njegov dolazak su praktično završene.

Ovo su zabrane koje će Bosanci, ali i svi koji dolaze u goste, morati da poštuju:

1. PROZORI NE SMEJU DA BUDU OTVORENI – Sarajevo će do odlaska pape Franje biti grad pod opsadom, Sarajlije su unapred obaveštene i da će prozore morati da drže zatvorene, ali i da tokom prolaska kolone sa papom ne smeju da borave na balkonima.

2. NEMA SAOBRAĆAJA - U periodu od 8 do 10 sati ujutru biće potpuno obustavljen saobraćaj od Međunarodnog aerodroma Sarajevo do zgrade Predsedništva BiH.

Rimokatolički poglavar će u BIH boraviti ukupno 11 sati. Tokom posete on će imati susret sa sveštenicima, a održaće i nekoliko govora, a ukupno će obići sedam lokacija.

3. ZABRANJENI SU INTERNET I MOBILNI TELEFONI - Građani tokom ceremonije neće moći da koriste internet i telefone.

Foto: Profimedia

4. NA STADION NE SME DA SE UNESE NIŠTA – Centralni deo posete trebalo bi da obeleži sveta misa na stadionu Koševo koji će biti prilagođen za taj događaj i očekuje se da primi 60.000 do 70.000 vernika. Kontrola na ulasku u stadion biće rigorozna. Neće biti dozvoljeno unošenje pirotehničkih sredstava, upaljača, petardi, baklji, zapaljive smese, sprejeva, i podrazumeva se, vatrenog ili hladnog oružja. Zabranjeno je i unošenje kišobrana kao i hrane u staklenim posudama.

5. NEMA BACANJA CVEĆA PRED PAPU – Za vreme prolaska pape Franje između hodočasnika neće biti dozvoljeno bacanje bilo čega, pa čak i cveća.

6. ZABRANJEN APLAUZ – Tokom euharistijskog slavlja neće biti dozvoljeno aplaudiranje niti će biti dozvoljeno da se šire parole ili vijore barjaci. Ipak, foto-aparati će moći da se koriste.

7. NE SMETE NOSITI MNOGO NOVCA – Vernicima koji dolaze u Sarajevo preporučuje se da sa sobom ne nose veću količinu novca ili predmete veće vrednosti zbog mogućih krađa.

Foto: Shutterstock

8. ZABRANJENO SEDENJE U BAŠTI KAFIĆA – Sarajlije koje su planirale da subotnje popodne provedu u nekoj od letnjih bašta u tom gradu ostaće uskraćene za užitak pošto će sve letnje bašte tog dana biti uklonjene.

Poseta pape Franje je treća poseta nekog rimokatoličkog poglavara Bosni i Hercegovini, s obzirom na to da je papa Ivan Pavle drugi Sarajevo posetio 1997, a Banjaluku 2003. godine.

U Sarajevo je stigao i čuveni papamobil, specijalno vozilo kojim se kreću poglavari Rimokatoličke crkve. Papamobil je stigao iz Ankone, preko Splita do Sarajeva. Radi se o Mercedesovom vozilu G500 proizvedenom 2007. godine.

Koristio ga je papa Benedikt XVI, ali uglavnom tokom ceremonija na Trgu Svetog Petra u Rimu. Povodom posete pape Franje snimljena je i pesma za dobrodošlicu: “Dolaziš nam kao hodočasnik mira”.

http://www.youtube.com/watch?v=hZAxZ8MPvqo