Foto: Reuters MOZE DA SE KORISTI DO OKTOBRA 2015

Američki ministar odbrane o novoj strategiji

ZAPAD IMA PLAN: Sprema se oružana akcija protiv Rusa?

Na sastanku u Štutgartu Ešton Karter govorio o naoružavanju zemalja koje se graniče s Rusijom, i to u trenutku novog krvoprolića na istoku Ukrajine

Planeta
> 16:52h

MOSKVA - Američki ministar odbrane Ešton Karter razgovarao je u nemačkom gradu Štutgartu iza zatvorenih vrata s američkim vojnim zvaničnicima i diplomatama o preduzimanju vojne strategije protiv Rusije i njenog predsednika Vladimira Putina. Kako navode nemački mediji, vojna strategija sa SAD na čelu imala bi za cilj da se Moskva odvrati od učešća u krizi u Ukrajini, gde su od srede ponovo eskalirali sukobi između snaga Kijeva i proruskih boraca na istoku zemlje. U njima je za samo 24 sata stradalo više od 25 ljudi.

Ima plan... Ešton Karter

Analitičar Dušan Janjić ističe da vojna strategija ne podrazumeva obavezno samo direktno uključivanje u obračune, već i obuku vojnika, slanje oružja i druge vidove pomoći zemljama u okruženju, što je i istaknuto i u Štutgartu. - Očigledno je da mirovni sporazum iz Minska nije uspeo i Evropa mora da se spremi za oružanu krizu i regionalne ratove. U ovom trenutku Putin više nema prostora za igrarije. Amerika je dobila vetar u leđa, verovatno ohrabrena situacijom u Avganistanu, a slično se desilo i sa Ukrajinom, koja sada ima neke nove saveznike. Ona više nije u istoj poziciji kao na početku sukoba - objasnio je Janjić. Inače, Kremlj je juče optužio Kijev da namerno izaziva nova krvoprolića na istoku Ukrajine kako bi se izvršio pritisak na EU, koja bi uskoro trebalo da odluči o eventualnom produžetku sankcija protiv Rusije. Međutim, zvanični Kijev je optužio proruske borce i Rusiju da su krivi za kršenje sporazuma iz Minska. Istovremeno, Brisel i Berlin izrazili su zabrinutost zbog porasta tenzija, pogotovo nakon što je ukrajinski predsednik Petro Porošenko juče naglasio da Rusija nastavlja da gomila snage ka Ukrajini i da zasigurno sprema novu invaziju.

Vojska Ukrajine priznala KORISTILI SMO ARTILJERIJU U DONBASU Ukrajinske snage bezbednosti koristile su tešku artiljeriju protiv ustanika u Donbasu kako bi bili izbegnuti gubici među vojnicima, saopštio je generalštab ukrajinske vojske. - Ukrajinska komanda bila je prinuđena da upotrebi artiljeriju - rečeno je iz generalštaba.