Foto: Beta

Sećanje

(VIDEO) Na današnji dan svet je ostao bez košarkaškog Mocarta

Jedan od najboljih evropskih igrača svih vremena tog kobnog 7. juna 1993. godine poginuo je u saobraćajnoj nesreći

Košarka
> 01:18h

Na današnji dan pre tačno 22 godine poginuo je legendarni hrvatski košarkaš Dražen Petrović.

Jedan od najboljih evropskih igrača svih vremena tog kobnog 7. juna 1993. godine poginuo je u saobraćajnoj nesreći nedaleko od nemačkog grada Inglštad.

Podsetimo, Petrović se kobnog dana vraćao sa reprezentacijom sa kvalifikacija za Evropsko Prvenstvo u Poljskoj. Odlučio je da umesto avionom sa saigračima, put nastavi automogilom sa svojom tadašnjom devojkom Klarom. Nemačka manekenka je vozila crvenog golfa, a Dražen je bio na mestu suvozača.Došlo je do stravičnog sudara, Dražen je izleteo kroz prednje staklo i glavom udario u cisternu. Izgubio je život na licu mesta.

Sjajni bek je sa reprezentacijom Jugoslavije osvojio titulu prvaka Evrope na kome je bio najbolji igrač prvenstva 1989. godine, a na svetskom prvenstvu u Buenos Airesu se okitio i zlatnom medaljom.NBA karijeru je započeo odlaskom u Portland Blejzerse, ali se konačno dokazao u dresu Nju Džerzi Netsa gde je stekao status legende. Imao 28 godina i bio je na vrhuncu karijere. Ta poslednja sezona bila mu je i najbolja. Bio je najbolji strelac Njujork Netsa sa 22,3 poena po meču. Ostaće zauvek zapamćen kao košarkaši Mocart.

http://www.youtube.com/watch?v=uNMEbPlo7HI

Priču o Draženovom životu u filmu "Jednom braća" ispričao je i Vlade Divac, nekada veliki prijatelj hrvatskog košarkaša sa kojim nikada nije uspeo da izgladi odnose koje je poremetila dobro poznata situacija koja je najmanje veze imala sa sportom.

http://www.youtube.com/watch?v=8Bo0GbW742o