Foto: Ap

Pontif iz Sarajeva nišanio Moskvu i Vašington

Papa krivi Putina i SAD za rat u svetu!

Oštrom izjavom o trećem svetskom ratu poglavar Katoličke crkve želeo da upozori Vašington i Rusiju da spuste loptu, tvrde politički analitičari

Planeta
> 07:58h

SARAJEVO/BEOGRAD - Oštrom izjavom da je u toku treći svetski rat i da neki namerno izazivaju sukobe kako bi prodali oružje, poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja želeo je da pošalje upozorenje svim svetskim silama, pre svega SAD i Rusiju, da spuste loptu kako ne bi došlo do još većih sukoba i stradanja, smatraju srpski analitičari. Oni kažu da nije slučajno ni što je ovako dramatičan govor papa održao u Sarajevu, koji je u istoriji često bio meta razaranja i gde se desio atentat na austrougarskog prestolonaslednika, što je poslužilo kao povod za početak Prvog svetskog rata. Igra vatrom - Papa je na taj način želeo da pošalje ozbiljnu poruku svetu da se, u borbi za profit i političku moć, neke moćne zemlje i organizacije igraju vatrom. Ovo se, pre svega, odnosi na SAD i NATO, koji proizvode i izvoze najviše oružja - smatra politički analitičar Ðorđe Vukadinović. S druge strane, analitičar Dejan Vuk Stanković ističe da nije čudno što je ova poruka Rusiji i Americi upućena baš u Sarajevu, gde je faktički započeo Prvi svetski rat i gde su pre dve decenije izbili građanski sukobi. - Papa je želeo da ukaže da svet više nije bezbedno mesto i da se na raznim stranama vode ozbiljni ratovi, u koje su umešane strane sile, kao i da se ta situacija može pogoršati - navodi Stanković. Na ovo upozorava i analitičar Dragomir Anđelković, koji ističe da je Rimokatolička crkva pred oba svetska rata davala ovakva upozorenja. - Ovo upozorenje je pre svega za SAD da svet nije isti kao devedesetih, da Rusija i Kina nisu spremne na popuštanje - zaključuje Anđelković. Netačne ocene Hrvatski publicista Nino Raspudić oštro je kritikovao papine ocene da je Sarajevo „evropski Jerusalim“ i da je „mesto dijaloga i mirnog suživota“. - Jerusalim je, za razliku od današnjeg Sarajeva, multietnički grad, u kojem Jevreji čine većinu, ali u njemu živi i 35 odsto Palestinaca, dok su nebošnjaci u Sarajevu svedeni na nekoliko procenata - istakao je Raspudić.

Teolog iz Hrvatske SRBI I RUSI VAŽNIJI OD ZAGREBA Hrvatski teolog Drago Pilsel smatra da je verovatnije da će papa Franja pre doći u Beograd nego u Zagreb. - Vatikanskoj diplomatiji su važniji ekumenizam i odnosi sa Srbima i Rusima nego pogodovanje jastrebovima u Zagrebu. Vatikan je shvatio da ne sme da popusti pred pritiscima Zagreba da kardinal Alojzije Stepinac bude kanonizovan pošto-poto, pa su ceo proces stavili na čekanje - naveo je Pilsel.