Foto: Kurir

Ovo je moguće samo u Srbiji

SKANDAL: Priznali da su oteli dete (2), a sud ih oslobodio

Trojica mladića koji su u julu 2009. oteli dvogodišnjeg dečaka i to priznali u policiji, a koji su se na suđenju branili da je u pitanju bila šala, oslobođeni su optužbi pred Apelacionim sudom za otmicu dečaka

Crna Hronika
> 00:00h

BEOGRAD - Apelacioni sud u Beogradu oslobodio je trojicu mladića koji su 2009. godine oteli dvoipogodišnje dete u Brodarskoj ulici kod Starog sajmišta u Beogradu s namerom da ga prodaju, iako su oni priznali da su to učinili.

Oslobođeni su Nikola Ž. koji je tada imao 21 godinu, Nikola I (19) i Nikola J. (25) iz Beograda. Oni su bili optuženi da su 24 jula 2009. godine između 17 i 18 časova, oteli maloletnog Sebastijana Fazliju (2) ispred njegove kuće u Brodarskoj ulici.

Kako je tada saopštila policija, oni su vozilom reno klio italjanskih registarskih oznaka kojim je upravljao Joksimović i prežoom kojim je upravljao Živanović oteli dete koje je sedelo na trotoaru ispred svoje kuće.

Ivanović je izašao iz vozila, uzeo dete i stavio ga ispred nogu, a potom su se svi udaljili. Posle 200 do 300 metara, Joksimoviću se ugasio auto, pa su se svi prebacili u pežo. Sebastijana su odveli u Obrenovac na jedan splav gde je proveo noć. Dete je pronašao radnik sutra ujutro pred kraj starog makiškog druma pored nekog smetlišta u blizini kog nije bilo kuće, ni prodavnice.

Bez obzira što su ovi mladići koji su u pritvoru proveli devet meseci, u policiji rekli da je dete trebalo da prodaju, a pred sudom izjavili da su sve uradili iz zabave, oslobođeni su optužbi.

Zoran Zorbić, advokat koji je po službenoj dužnosti zastupao oštećenog, ističe da je ogorčen presudom.

- U potpunosti sam bio siguran da će presuda biti osuđujuća. Sud se na ovaj način ružno poneo i prema oštećenima, ali i prema tim mladićima koji su dobili poruku da mogu da rade šta hoće, a ni sud ni tužilačka služba ovaj predmet nisu uradili do kraja kako treba. Od 2009. do 2015. ni nakon 15 pretresa nije dokazana krivica tih momaka. Ne mogu da verujem da sud nije mogao da odredi pravnu kvalifikaciju dela, kaže Zorbić.

Prema njegovim rečima momci su u policiji ispričali jednu, apred sudom drugu priču. Suština problema je ipak, kaže on, što su i na sudu priznali radnju od početka do kraja.

- U policiji su navodno rekli da je dete trebalo da prodaju za 500 do 700 evra, da bi kasnije izjavili da su ih policajci, koji su to izmislili tukli. Policajci su saslušani i tvrde da nije bilo nikakvih pritisaka. Na sudu su, s druge strane, rekli da su to uradili iz zabave, iz potrebe da dokažu ko je veći šmeker. To je izjavio baš mladić koji je izašao iz auta i uzeo dete. Rekli su da su bili u stanu, popili dva piva, malo duvali, ušli u auto i onda se zadirkivali ko je veći šmeker. pošto su oteli dete otišli su u Obrenovac. Dali su mu neki sendvič i presvukli ga. Pretpostavka je i da su mu uzimali uzorke kose, jer je mu je po povratku falilo kose na dva tri mesta. Videlo se da je šišan.

Izvršioci ovog dela uhapšeni su početkom avgusta iste godine. U vezu sa otmicom dovedeni su na osnovu DNK analize tragova koji su nađeni u automobilu, koji se pokvario.

- Da bude još veća tragedija, postoji odluka drugostepenog suda gde se kaže da dete od dve godine nema slobodu kretanja, što je potpuni apsurd, jer ono svoju slobodu kretanja ostvaruje kroz svog roditelja. Te slobode dete je bilo lišeno, a na kraju dođe oslobađajuća presuda. Na nju je tužilac koji je olako verovao da će biti osuđujuća i zbog čega nije tražen izveštaj sa baznih stanica o razgovorima koji su okrivljeni vodili pre i posle otmice deteta, uložio mlaku, formalnu žalbu, rekao je Zorbić i dodao da je jedan od trojice počinilaca u trenutku ove otmice imao 62 prijave za pokretanje prekršajnog postupka i jednu uslovnu osudu.

( Neš novine)