Foto: Ap I Profimedia

Destino

DA LI STE ZNALI? Volt Dizni i Salvador Dali bili su najbolji prijatelji, a evo šta su napravili!

Potpuno drugačiji sa različitim pogledima na svet, život i umetnost, ali isti u svojoj "ludosti", veličini i hrabrosti, oni su zajedničkim snagama napravili kratak animirani film "Destino"

Pop kultura
> 00:00h

Dva genijalca, dva čoveka koja su krojila istoriju, svako na svoj način, dva vizionara i velika umetnika - Volt Dizni i Salvador Dali svojim specifičnim talentima osvojili su planetu, i iza sebe ostavili brojna remek dela.

Potpuno drugačiji sa različitim pogledima na svet, život i umetnost, ali isti u svojoj "ludosti", veličini i hrabrosti, oni su zajedničkim snagama napravili kratak animirani film "Destino". Možete li da zamislite "čedo" njihove saradnje?

Nedavno je otvorena izložba "Dizni i Dali: Arhitekti mašte", koja, između ostalog, otkriva detalje o neraskidivom i velikom prijateljstvu dva savremenika. Španski slikar i američki ilustrator delili su ljubav ka crtanju, bojama, neprestanom maštanju, a imali su još jedan pečat koji ih je "spajao" - brkove. Obojica su bila prepoznatljiva po njemu.

Dizni i Dali su prijateljstvo započeli nakon saradnje na kratkom animiranom filmu "Destino". Šestominutni film je postao dostupan javnosti tek 2003. godine, a umesto dijaloga krasi ga predivna muzika Armanda Domingeza. Njihovo prijateljstvo bilo je obojeno dubokim uvažavanjem i divljenjem, a svu lepotu druženja ova dva ekscentrika pokazao je režiser Ted Nikolau na pomenutoj izložbi u San Francisku, na kojoj je predstavio originalne slike, skice priča, korespondenciju, arhivske filmove, fotografije, čak i audiosnimke.

Foto: Profimedia

Izložba priča "bajku" o dva večita dečaka koji su proširili horizonte umetnosti i zanavek ostavili svoj pečat u filmovima, reklamama, modi, televiziji, scenskom nastupu... Njihova imena, umetnost i vizije ostaće zauvek spojeni u našoj kolektivnoj mašti. Dali je ostvarenje "Destino" opisao kao "magičnu izložbu života u lavirintu vremena", dok je Dizni dao nešto drugačiji uvid u film - "jednostavna priča o mladoj devojci koja traga za dečkom".

http://www.youtube.com/watch?v=1GFkN4deuZU

(Dnevno)