Foto: Printscreen

Nacizam bez granica

KUKASTI KRSTOVI U GVADALAHARI: Meksički tinejdžeri na takmičenju nastupili sa naci-plesom

Meksička tinejdžerska grupa izvela je na takmičenju ples u stilu vojnog marša u kome je dominirala naci-simbolika, što je izazvalo skandal i veliku polemiku

Planeta
> 10:26h

Plesna grupa meksičkih tinejdžera, uzrasta od 10 do 16 godina, koja je nastupila na plesnom takmičenju u gradu Gvadalalhari imala je ekstremnu koreografiju koja je izazvala skandal i veliku polemiku u medijima i na društvenim mrežama.

"Čir-dens" grupa od 24 člana izvela je ples u stilu vojnog marša u kome je dominirala naci-simbolika. Jedan deo grupe, koji je predstavljao žrtve nacizma je bio obučen u belo, a ostali tinejdžeri su izašli na scenu obučeni u kostime slične vojnim uniformama sa crvenim trakama na rukavima. Na bini su bile postavljene zastave sa kukastim krstovima, dok je nastup završen nacističkim pozdravom.

Skandalozni nastup je izazvao osude kada je počeo da kruži društvenim mrežama, a u komentarima su najviše optuživani organizatori, koji su sa svoje strane izjavili da je koreografija bila stvar izbora svake od 192 plesne grupe koje su nastupile na takamičenju.

U komentarima je preovladalo mišljenje da sami tinejdžeri očigledno ne znaju mnogo o nacizmu, pošto u Meksiku nema značajnih neonacističkih pokreta, dok je jedan od članova te grupe izjavio da je to bio “samo ples”.

Organizator događaja Enrike Kasas je izjavio da su deca samo izvela svoj nastup koji je imao elemente pozorišta i da nije bilo loše namere, već da je to njihov umetnički izraz.

http://www.youtube.com/watch?v=vX6oN52KOWk

(M.Đorđević)