Foto: Marina Lopičić

Upis u srednju školu

OSMACI POLAŽU MALU MATURU: Završen test iz srpskog, sutra matematika!

Očekujem da test bude približno iste težine kao probni ali videćemo, rekao je Verbić i savetovao deci da ulože malo veći trud jer je svaki bod važan

Društvo
> 00:00h

Za đake osmog razreda počeo je test iz srpskog jezika, odnosno maternjeg jezika. Đaci će sutra rešavati zadatke iz matematike, a u sredu će se pred njima naći kombinovani test.

Preliminarni rezultati završnog ispita biće objavljeni 19, a konačni 25. juna. Upis je 6. i 7. jula, a novina ove godine je što završni ispit nosi 30 bodova, 10 manje nego lani.

Uspeh u školovanju boduje se sa maksimalnih 70 bodova. Na završni ispit izlaze svi osmaci, pa i oni koji su polagali prijemni ispit za upis u specijalizovane srednje škole, kao i polaznici programa funkcionalnog obrazovanja odraslih.

Pri upisu u srednju školu, dodatne bodove donosi neko od prva tri mesta na međunarodnim i republičkim takmičenjima u osmom razredu.

Završni ispiti za upis osmaka u srednje škole trajaće tri dana, do srede, a ministar prosvete Srđan Verbić ističe da je u školskoj 2015/16. smanjen broj odeljenja u školama koje su preterano popularne, navodeći da u Ministarstvu žele “relaksiranu” situaciju sa završnim ispitom, mada su vrlo svesni bezbednosnog rizika.

Ove godine imamo približno 69.000 osmaka i oko 74.000 mesta, a Verbić očekuje da će nakon upisa odeljenja biti mnogo bolje popunjena a time i efikasnost rada veća.

Ministar, inače, tvrdi da nije video zadatke i da ne zna ni koliko ima pitanja. O tome se pobrinuo Zavod za vrednovnje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja. "“Očekujem da test bude približno iste težine kao probni ali videćemo", rekao je Verbić i savetovao deci da ulože malo veći trud jer je svaki bod važan.