Foto: Vatrogasci

Nevreme u Donjoj Austriji

(FOTO) GROM UDARIO U KUĆU DOK SU VEČERALI: Loptasta munja probila krov i uništila dnevnu sobu!

Bili smo u prizemlju, seli smo da večeramo kada se svetlo na kratko ugasilo, pa ponovo upalilo, a onda se začuo zaglušujući prasak, kaže Liza Mezinger

Austrija
> 00:00h

OBERHAUZEN - Jako nevreme pogodilo je u nedelju uveče Donju Austriju, a kiša i grad bili su praćeni jakom grmljavinom i udarima groma. Jedna kuća u Oberhauzenu kod Beča oštećena je u udaru loptaste munje.

"Bili smo u prizemlju, seli smo da večeramo kada se svetlo na kratko ugasilo, pa ponovo upalilo, a onda se začuo zaglušujući prasak", kaže Liza Mezinger.

Njen suprug Johan je odmah otrčao na sprat.

"Popeo sam se gore i zatekao pustoš. Grom je probio krov, dnevni boravak je izgledao kao da je bomba pala", kaže Johan, inače komandant lokalne vatrogasne brigade.

Foto: Vatrogasna služba Oberhauzen

Meštani su vatrogascima prijavili čudnu pojavu na nebu. Kažu da se svetleća lopta kretala horizontalno, u jednom momentu sletela na jedno drvo, pala na zemlju, a onda se opet podigla i udarila u krov komšijine kuće. Tada se čuo prasak.

U vatrogasnoj službi kažu da se ne radi ni o kakvoj misteriji i da se loptaste munje često kreću vijugavo pod uticajem vazdušnih strujanja. U blizini loptastih munja čuje se zviždanje, fijukanje i šuštanje, pa joj se zbog toga pripisuju natprirodna svojstva.