Foto: Kss.rs

Srpkinje uoči druge faze Evrobasketa

MARINA MALJKOVIĆ POSTAJE PSIHOLOG: Ekipa izgubila pojam o realnosti i ličnu odgovornost

Selektor Srbije Marina Maljković locirala problem u reprezentaciji i želi da ga otkloni pre utakmice sa Slovačkom

Košarka
> 19:18h

Ženska košarkaška reprezentacija Srbije preselila se iz Sombatelja u Đer, gde će igrati utakmice druge faze Evrobasketa. Posle pobeda nad Letonijom, Hrvatskom i Velikom Britanijom i poraza od Rusije, izabranice Marine Maljković prenele su u drugu fazu tri boda, koliko i Slovačka, što je bod manje od "zbornaje" i Španije, a po jedan više od Litvanije i Hrvatske.

Selektor Marina Maljković kada su joj se utisci slegli, dan posle poraza od Rusije, rekla je:

"Sreća da imamo dva slobodna dana, pa ćemo se pod broj jedan posvetiti psihologiji. Smatram da je ekipa tehnički, taktički i fizički spremna ne za jedno nego za dva prvenstva. Vredno smo radili na pripremama od 27. aprila. Moje reakcije su bile iste i sinoć posle Rusije i posle pripremnih utakmica protiv Grčke i Kine, kada su se mnogi čudili, jer je rezultat bio ubedljivo na našoj strani. Ja sam i tada pominjala faktor skoka, izgubljene lopte i loš procenat šuta, koji nedopustiv za Evropsko prvenstvo".

Marina Maljković je pojasnila šta podrazumeva pod radom na psihologiji:

- Kada kažem psihologija, mislim da je ekipa izgubila pojam o realnosti i ličnu odgovornost koju zahteva ovako jako takmičenja i cilj koji je zacrtan. Setite se šta je nedavno izjavila Sonja Petrović. Ona je rekla da ranije nije mogla da da celu sebe Srbiji, a da sada može jer su se kockice poklopile. Moraš da daš celog sebe od prvog do poslednjeg dana, jer to duguješ ovom dresu i ovoj zemlji.

Srpkinje će prvi meč u Grupi F igrati u četvrtak protiv Slovačke.

- Nama je utakmica sa Slovačkom najvažnija, posle dosadašnjih neubedljivih pobeda, jer smo daleko od igre iz pripremnog dela. Stoprocentno smo fokusani na Slovačku, da podignemo ličnu odgovornost prema dresu i zemlji. Zato nam treba apsolutni mir.

Posle duela sa Slovačkom, slede mečevi sa Španijom i Litvanijom, a prve četiri selekcije iz grupe plasiraće se u četvrtfinale.

- Čekaju nas tri Rusije - nastavila je Marina Maljković i osvrnula se na aktuelne šampionke Evrope i vicešampionke sveta, Špankinje:

- O Španiji ne treba trošiti reči, aktuelni prvak, vrhunski sistem rada, mašina koja stoji iza ekipe dugi niz godina, to je najmanje što mogu da kažem, a da ne izgovorim neku pogrešnu reč. Apsolutno poštujem sve protivnike i nikoga ne potcenjujem. Dakle, nas čekaju tri Rusije a mi smo tu utakmicu izgubili, pa smatram da je prva utakmica i reakcija nakon visokog poraza nešto što je najvažnije u ovom trenutku za nas i tome ćemo biti posvećeni 24 sata dnevno – zaključila je Maljkovićeva.