Foto: Zorana Jevtić

Operacije obustavljene

DIREKTOR URGENTNOG CENTRA: Umrlo dvoje pacijenata, 6 zaraženih! Nema novih slučajeva infekcije!

Milika Ašanin je danas rekao i da su epidemiološke analize u toku, a rezultati se očekuju u ponedeljak, kada će se više znati o uzrocima infekcija

Društvo
> 00:00h

BEOGRAD - Na hirurgiji Urgentnog centra od 7. do 11. juna šest bolesnika, od 103 operisanih, imalo je infekcije, a dvoje pacijenata je umrlo izjavio je direktor Urgentnog centra Milika Ašanin ističući da od ponedeljka nema novih slučajeva infekcije.

Ašanin je danas rekao i da su epidemiološke analize u toku, a rezultati se očekuju u ponedeljak, kada će se više znati o uzrocima infekcija. Šest pacijenata, kako je rekao Ašanin, imalo je infekcije u vidu povišene telesne temperature, pad u broju leukocita i trombocita u krvi i zapaljenske promene na koži i potkožnom tkivu.

"Dvoje pacijenata od tih šest je umrlo, ali su oni imali i ozbiljne bolesti - dugotrajnu šećernu bolest i metaboličke poremećaje, kao i ozbiljne srčane probleme", rekao je Ašanin.

On je naveo i da su o pojavi infekcije odmah obavešteni Služba za bolničku epidemiologiju KSC-a kao i Gradski zavod za javno zdravlje i da su preduzete sve mere prevencije i kontrole širenja infekcije.

"Za poslednja 72 sata nismo imali nijednu novu prijavu infekcije u našoj bolnici", naglasio je direktor Urgentnog centra.

Na hirurgiji Urgentnog centra operacije su obustavljene, ali pacijenti ne trpe, kaže Ašanin navodeći da se operativni program se odvija u gradkskim Kliničko-bolničkim centrima i na Prvoj hirurškoj klinici KCS-a. Prema njegovim rečima, u svetu se u oko 10 odsto slučajeva javljaju bolnicke infekcije i da je u Srbiji taj procenat približno isti.

"SAD imaju dva miliona takvih pacijenata godišnje, a od bolničkih infekcija umre 100.000 njih, dok su troškovi za lečenje tih pacijenata 4,5 i 10 milijardi dolara. Kad je reč o Srbiji, podaci za VMA u Urgentni govore da je to taj prosek 10 i 15 odsto bolničkih infekcija", rekao je Ašanin.

Klinički centar Srbije saopštio je sinoć da je kod operisanih pacijenata na Hirurgiji Urgentnog centra registrovan neuobičajeno povećan broj infekcija praćenih komplikacijama.