Foto: Jutjub

Da li ih se sećate?

(VIDEO) BOLEK I LOLEK: Simpatična braća koja su obeležila mnoga detinjstva

Jedan je crn i visok, drugi nizak, okruglast, retke razbarušene kose. Oni su Bolek i Lolek, dva brata, jedan spretan, drugi smotan. Ujedno su najslavniji poljski crtani junaci, uz koje su odrastale mnoge generacije

Pop kultura
> 11:40h

Najpoznatije poljske crtane likove, dvojicu braće, tvorac Nehrebecki osmislio je po karakterima svojih sinova. Ovaj crtani film prvi se put pojavio 1964. godine.

Jedan je crn i visok, drugi nizak, okruglast, retke razbarušene kose. Oni su Bolek i Lolek, dva brata, jedan spretan, drugi smotan. Ujedno su najslavniji poljski crtani junaci, uz koje su odrastale mnoge generacije. Bolek i Lolek su deminutivi imena Boleslav i Karol, a temelje se na stvarnim likovima, sinovima autora crtanog Vladislava Nehrebeckog. Uz njega, na filmovima su radili i Alfred Ledvig i Lešek Meh.

Ovaj crtani film prvi put se pojavio 1964., nakon čega je u sedeće 22 godine napravljeno oko 150 kratkih epizoda i još dva dugometražna filma. Lolek i Bolek su progovorili u filmovima iz 1980-ih, pred svoj završetak 1986., dok su pre toga bili nemi.

Ovaj najpopularniji poljski crtani film svih vremena s mnogo je uspeha prikazivan u zemljama istočne Evrope, ali i u Francuskoj, gde se zvao “Bolesław et Karol” i u Engleskoj, kao “Jym & Jam” ili “Bennie and Lennie”. U Poljskoj, njihovoj rodnoj zemlji, nekoliko gradskih ulica nosi njihova imena, dok je 2012. godine spomenik koji ih prikazuje podignut u Bjelsko Bjali, gde je studio animiranih filmova u kom su stvarali filmove o ova dva legendarna mališana.

Prisetimo se Loleka i Boleka i njihovih nezgoda:

http://www.youtube.com/watch?v=yiiULpdnVrY

(Nostalgicno.com)