Foto: News Dog Media

Da se naježiš

ZABORAVLJENA LICA PROŠLOSTI: Zastrašujuće fotografije žena iz viktorijanske ludnice

Žene koje pate od stresa, postporođajne depresije i anksioznosti bile su zatvarane u ludnicu u vreme kada su ove slike napravljene

Ludi svet
> 00:00h

To je bilo vreme kada su žene koje su se bunile protiv Viktorijanskih zakona bile proglažene ludim i bačene u ludnicu od strane dominantnog muža ili oca. Ove zastrašujuće portrete napravio je doktor Hju Velč Dajmond između 1848. i 1858. godine kako bi ljudi imali uvid u potresne živote ovih žena koje su prisiljene da žive u "Safolk" mentalnoj instituciji za seljake.

Doktor Dajmond je postao ubeđen da je mogao da da dijagnozu duševne bolesti pacijenta samo na osnovu fotografskih portreta. On je i rekao: "Nakon što pacijent vidi svoj portret i razgovaramo o tome, to je prvi korak u oporavku pacijenta."

Žene koje pate od stresa, postporođajne depresije i anksioznosti bile su zatvarane u ludnicu u vreme kada su ove slike napravljene. Tamo su bile podvrgnute "moralnom tretmanu" gde su im se obraćali kao "deci, a ne kao životinjama".

foto: news dog media

Ovi zastrašujući portreti uslikani su od strane doktora Hjua Velča Dajmonda između 1848. i 1858. godine koji je ljudima dao bolji uvid u živote ovih žena.

foto news dog media

Malo se zna o ovim ugroženim ženama, osim da su bile pacijenti iz ruralnih sredina.

Žene koje su patile od stresa, postporođajne depresije i anksioznosti bile bi zatvorene u ludnicu.

foto news dog media

Doktor Dajmond bio je ekspert za lečenje pacijenata sa mentalnim problemima.

foto news dog media

Neke od žena na fotografijama su obučene u finu odeću(levo), uprkos tome što dolaze iz siromašnijih sredina.

(Dejli Mejl)