Foto: Saša Pavlić Kurir

POSLE 47 GODINA: Amela Terzić srušila rekord Vere Nikolić i obezbedila plasman na Igre u Rio

U konkurenciji osam atletičarki, 22-godišnja Novopazarka je pretrčala stazu za minut, 59 sekundi i 90 stotinki, što je za 60 stotinki bolje od ranijeg rekorda Srbije na 800 metara

Ostali sportovi
> 10:50h

Reprezentativka Srbije u atletici Amela Terzić plasirala se na Olimpijske igre i Svetsko prvenstvo, pošto je pobedila u trci na 800 metara na Ekipnom prvenstvu Evrope druge lige za reprezentacije u Staroj Zagori, a tom prilikom je oborila državni rekord star skoro 50 godina.

U konkurenciji osam atletičarki, 22-godišnja Novopazarka je u tom bugarskom gradu pretrčala stazu za minut, 59 sekundi i 90 stotinki, što je za 60 stotinki bolje od ranijeg rekorda Srbije na 800 metara, koji 47 godina bio u vlasništvu Vere Nikolić.

Terzićeva je ovim rezultatom, 11. na svetu ove godine, ubedljivo nadmašila normu od 2:01 minuta za učešće na ovogodišnjem Svetskom prvesntvu u Pekingu (od 22. do 30. avgusta) i Letnjim olimpijskim igrama 2016. u Rio de Žaneiru. Drugo mesto u trci na 800 metara u Staroj Zagori osvojila je Islanđanka Anita Hinriksdotir sa 2:03,17 minuta, dok je treće mesto pripalo reprezentativki Kipra Nataliji Evangelidu sa 2:04.34. Terzićeva će na Ekipnom prvenstvu Evrope druge lige sutra trčati disciplinu 1.500 metara, u kojoj je sa 4:05,69 minuta vlasnica najboljeg rezultata u Srbiji svih vremena. Amela Terzić: Nisam mogla da verujem da sam ispunila normu Nova olimpijka Srbije i državna rekorderka na 800 metara Amela Terzić rekla je da nije mogla da veruje da je ostvarila normu za Olimpijske igre u Rio de Žaneiru sledeće godine. "Imala sam jaku podršku tokom cele trke, što mi je mnogo značilo. Želela sam samo da pobedim, nisam ni razmišljala o rezultatu. Kada se trka završila, ni ja sama nisam mogla da verujem da sam konačno ostvarila normu za olimpijske igre", preneo je Atletski savez Srbije reči Amele Terzić.