Foto: Zorana Jevtić

Poslanici u čast prvaka

ČESTITKA FUDBALERIMA: Počela vanredna sednica Skupštine Srbije uz gromoglasan aplauz Orlićima

Na početku rada predsedavajući Konstantin Arsenović uputio je čestitku mladoj fudbalskoj reprezentzaciji koja je postala prvak sveta, na prvenstu održanom na Novom Zelandu

Politika
> 12:42h

BEOGRAD – Skupština Srbije počela je danas vanrednu sednicu, a na početku rada predsedavajući Konstantin Arsenović uputio je čestitku mladoj fudbalskoj reprezentzaciji koja je postala prvak sveta, na prvenstu održanom na Novom Zelandu. Čestitka je propraćena dugim i gromoglasnim aplauzom svih poslanika.

Na dnevnom redu sednice su izmene i dopune Zakona o akcizama kojima se predviđa uvođenje akcize na struju od 7,5 odsto od 1. avgusta 2015. godine. U obrazloženju predloženih izmena zakona Vlada Srbije je navela da se procenjuje da će ove godine, naplatom akcize na struju, prihod budžeta biti veći za 5,4 milijarde dinara, a procenjeno je da će se godišnje u budžetu od akciza dobijati 17 milijardi dinara.

Izmenama i dopunama Zakona o akcizama predviđeno je i uvođenje akciza na tečnost za elektronske cigarete od četiri dinara po mililitru, i uvodjenje akcize na takozvani bezdimni duvan.

Na dnevnom redu sednice je i potvrđivanje Konvencije o zajedničkom tranzitnom postupku, kao i potvrđivanje Konvencije o pojednostavljenju formalnosti u trgovini robom. Poslanici treba da razmatraju i dva sporazuma o zajmu između Srbije i Međunarodne banke za obnovu i razvoj i Predlog zakona o ukidanju viza između Srbije i Moldavije.

Zatim Predlog odluke o programu zavnične statistike u periodu od 2016. do 2020. godine i Potvrđivanje sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Finske o bavljenju plaćenim poslovima članova porodica zaposlenih u njihovim diplomatskim misijama, konzularnim predstavništvima ili misijama pri međunarodnim vladinim organizacijama.