Foto: AP

Francuska zgranuta

PROCENA ŠTETE: Pariz šalje važnog obaveštajca u SAD zbog špijuniranja Širaka, Sarkozija i Olanda

Šef francuske diplomatije Loran Fabijus pozvao je ranije danas američkog ambasadora u Francuskoj da objasni navode Vikiliksa da su SAD špijunirale tri francuska predsednika

Planeta
> 07:50h

PARIZ - Francuska će poslati jednog od visokorangiranih zvaničnika iz svoje obavestajne službe u Sjedinjene Američke Države u narednih nekoliko dana zbog izveštaja Vikiliksa da su SAD špijunirale tri francuska predsednika, izajvio je portaprol francuske vlade Stefan le Fol.

"Koordinator francuske obaveštajne službe otići će u Sjedinjene Američke Države", rekao je Le Fol, preneo je Rojters.

Šef francuske diplomatije Loran Fabijus pozvao je ranije danas američkog ambasadora u Francuskoj da objasni navode Vikiliksa da su SAD špijunirale tri francuska predsednika, prenela je britanska novinska agencija pozivajući se na francuske diplomatske izvore. Amabasador SAD treba da se sastane sa sefom francuske diplomatije Loranom Fabijusom u 18.00 sati po lokalnom vremenu.

Vikiliks je otkrio, a francuska štampa prenela, da su američke bezbednosne službe špijunirale Žaka Širaka, Nikolu Sarkozija i sadašnjeg predsednika Fransoa Olanda, tako što su prisluškivali njihove telefonske razgovore i presretali njihovu imejl prepisku.

Amerikanci su špijunirali francuske predsednike u periodu 2006-2012, preneo je Liberasion. List se poziva na dokumenta koja su vođena kao "najveća tajna" i među njima je pet izveštaja američke Nacionalne bezbednosne agencije koji su urađeni na osnovu presretnutih komunikacija.